Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan progona njemačke manjine - 72.obljetnica stradanja

13.05.2017.

12:12

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komemoracijom kod spomenika žrtvama Radnog logora na gradskom groblju u Valpovu Njemačka zajednica-Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka obilježila je Dan progona njemačke manjine.

Neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata počeo je organizirani progon i oduzimanje imovine pripadnicima njemačke manje. Pod kolektivnom krivnjom za nacističke zločine civilno je stanovništvo otjerano u logore , a procjenjuje se  kako je u valpovačkom, najvećem takvom logoru na prostoru Hrvatske, zbog nedostatka hrane, zdravstvene njege i hladnoće umrlo gotovo dvije tisuće osoba. 

"Za nas u Hrvatskoj progon je počeo u trenutku dok je Europa slavila veliku pobjedu nad fašizmom u svibnju 1945. Nad nas u Hrvatskoj od 11. se svibnja 1945. godine spustila genocidna tama, dok su naši zemljaci u Vojvodini već od jeseni 1944. godine po istoj osnovi bili mučeni, ubijani i zatvarni u logore smrti. U Hrvatskoj su stratiša prostalih Nijemaca bili logori Valpovo i Krndija, mjesta u kojima se životarilo u gladi, nehigijeni, hladnoći,tifusu i dizenteriji,a umiralo u teškim mukama, bez lijekova . Takvih je naših zemljaka ovdje u Valpovu bilo približno dvije tisuće. Nažalost, dokumetacija nije sačuvana jer su vlasti odlučile sve dokumente i logorsku arhivu izbrisati s lica zemlje, misleći da će time izbrisati i ovaj strašni zločin nad pripadnicima naroda optuženog i osuđenog temeljem kolektivne krivnje za nacističke uločine."- na komemoraciji u Valpovu rekla je izvršna direktorica Njemačke zajednice Renata Trischler. Podsjetila je kako su sjećanje na nevino stradale podignuti spomenici na najvećim stratištima - na grobljima u Krndiji i Valpovu- ispred kojega je danas uputila i posebnu zahvalnost narodu Valpovštine na "nesebičnoj pomoći logorašima jer su, iako su i sami živjeli u poslijeratnoj oskudici, pronalazili način da kroz logorsku žicu pruže komadić kruha svojim nekadašnjim susjedima."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.