Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan progona njemačke nacionalne manjine

11.05.2020.

12:35

Autor: Valpovština info

tekst i foto: Valpovština info

tekst i foto: Valpovština info

Foto: - / -

Komemoracijom kod spomenika žrtvama Radnog logora na gradskom groblju u Valpovu Njemačka zajednica-Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka obilježila je Dan progona njemačke manjine.

Danas je prigodnom komemoracijom na valpovačkom groblju, obilježen Dan progona njemačke nacionalne manjine od strane tadašnje nove komunističke vlasti , 11. svibnja 1945.godine. Ove godine izuzetno, komemoracija je održana u vrlo uskom krugu izaslanstva Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Prije nego što je poveo molitvu, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije u Valpovu, Zvonko Mrak, rekao je: -Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj komemoracijom obilježava Dan progona - Vertreibungstaga - njemačke nacionalne manjine od strane tadašnje nove komunističke vlasti, 11. svibnja 1945. Toga dana tisuće pripadnika njemačke manjine - djeca, žene i starci - bez ikakve svoje osobne krivice - brutalno su istjerani sa svojih ognjišta i smješteni u konclogor u Valpovu. U neljudskim uvjetima - od gladi, tifusa i hladnoće - blizu dvije tisuće njih ostavilo je svoje kosti pod ledinom valpovačkog logoraškog groblja. Znamo da za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Ne smijemo mrziti niti se osvećivati, nego opraštati i ono najvažnije – moliti, rekao je župnik Zvonko Mrak i potom poveo molitvu. Predstavnici Njemačke zajednice, predvođeni Nikolom Makom, Vladimirom Hamom i Darkom Apelom podno spomenika na valpovačkom groblju položili su vijenac i zapalili svijeće i tako odali počast nevinim žrtvama progona.

Tekst https://www.valpovstina.info

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.