Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan promatranja ptica

06.05.2022.

12:35

Autor: HRT / Stjepan Filipović

studenti biologije

studenti biologije

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U povodu obilježavanja Svjetskog dana ptica selica i 30 godina LIFE programa, u sklopu LAJF DENJUB FRI SKAJ projekta, u Kopačkom se ritu održava Dan promatranja ptica.


Ovo je volonterska akcija i ove su godine planirane dvije akcije u proljetnom i jesenskom dijelu.

Velika prijetnja za ptice su dalekovodi. Do sada je odrađena inventarizacija dalekovoda na projektnom području i utvrđena su kritična mjesta stradavanja ptica, a projektni partneri radit će zahvate na dalekovodima te pokušati spriječiti stradavanje ptica. Nakon toga, u Parku prirode Kopački rit radit će monitoring pomoću kojeg će vidjeti učinkovitost zahvata.

Brojanjem ptica ne dobije se točna brojka, a najbitnije je vidjeti kakva je populacija određene vrste. Monitoring se radi na određenim lokalitetima: prebrojavaju se ptice, determiniraju vrste, a podatci su indikativni, pojasnili su u PP Kopački rit.

U programu su sudjelovali studenti Odjela za biologiju iz Osijeka koji su promatrali ptice od Prijemnog centra Mali Sakadaš do Pristaništa Sakadaš a tijekom putovanja brodom upoznati su s florom i faunom Kopačkoga rita.


Marija Vereš - JU PP Kopšački rit

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.