Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan rijeke Drave i s ribom na talandari

22.09.2021.

13:37

Autor: Željko Kovačević

Dubravko Ižaković, Davor Mikulić, Josip Miletić (foto Ž. Kovačević)

Dubravko Ižaković, Davor Mikulić, Josip Miletić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana rijeke Drave, Osječani i njihovi gosti u petak 24. ovog mjeseca moći će sudjelovati u brojnim sportskim događajima te uživati u gastro ponudi majstora kotlića,najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije

Želja je organizatora da se obilježavanjem Dana rijeke Drave ukaže na važnost očuvanja jedinstvenog rezervata bisfere Mura – Drava – Dunav kojeg je prepoznao i UNESKO, ali i da se poveže tradicija, kulturna baština, a sve uz suradnju s lokalnim stanovništvom. Tako će se Dravom će se od središta Osijeka, od pristaništa za kruzere, prevoziti građani do mjesta okupljališta. Osim onih koji će doploviti Dravom, tamo će će se okupiti i trkači i biciklisti, kojima će koji će utrke također završiti kod osječkih katakombi, na lijevoj dravskoj obali. Na središnjem mjestu obilježavanja Dana rijeke Drave bit će i majstori iz Kopačeva koji će pokazati kako se peče šaran na rašljama, priprema riblji kotlić i kako se peče ribe na talandari. Riječ je o tanjuru koji se nalazi na traktorkom priključku, a koji služi za usitnjavanje preorane zemlje, a kad se tom tanjuru, od debelog čeličnog lima, zavari rupa u sredini i dodaju dva rukohvata, dobije se zanimljiv komad roštiljskog pribora.

Ravnatelj javne ustanove za zaštitu prirode osječko- baranjske županije, Davor Mikulić istaknuo je kao je ovo samo početak manifestacija kojima će se od slijedeće godine obilježavati Međunarodni dani rijeke Drave. Glavni tajnik Sportske zajednice osječko-baranjske županije, Dubravko Ižaković najavio je dvije utrke, trkačku i biciklističku te veslanje kanuima od naselja Karašica do katakombi, a zahvalnost svima uz želju da manifestacija bude trajni podsjetnik na očuvanje Drave i prirode izrazio je osječko-baranjski dožupan Josip Miletić.   

Inače, UNESCO je krajem prošloga tjedna proglasio rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji postaje prvi na svijetu rezervat biosfere kojim zajednički upravlja pet zemalja, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija. Riječ je o jedinstvenom krajoliku koji se proteže na 930.000 ha površine i na kojem živi više od 900.000 ljudi te zelenom pojasu dugom 700 kilometara koji čine rijeke Mura, Drava i Dunav. Tu su najvažnija mrjestilišta riba duž Dunava (osim delte Dunava), odmaralište i hranilište za više od 250.000 ptica. To je i područje poznato i kao dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre te riba kao što je kečiga.


http://www.obz-zastita-prirode.hr/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=154896253486760&set=a.153403246969394

foto Ž.Kovačević

foto Ž.Kovačević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.