Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan ružičaste vrpce u Osijeku-preventivna akcija

06.10.2018.

11:07

Autor: Ksenija Zelenić

Foto : Radio Osijek HRT

Foto : Radio Osijek HRT

Foto: - / -

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. U Osijeku je danas održana na središnjem gradskom trgu.

"Akcija je počela prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja.

Gradska liga protiv raka Osijek i Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci uz potporu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, Doma zdravlja Osijek i Medicinske škole Osijek, kao i ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije i ove su godine priredili tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena te vodeći uzrok smrti u žena. Javlja se i kod muškaraca. Od oko 950 novootkrivrnih na našem području, 2% su muškarci.  Stoga se i ovakvim danima želi ukazati na potrebu ranog otkrivanja karcinoma.

Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

Pozivamo žene i muškarce  da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce, educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknete na redovito pregledavanje svojih dojki, kao i odlazak na preventivni pregled za rano otkrivanje raka dojke - poruka je s ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce. Inače, Liga protiv raka je listopad proglasila mjesecom borbe protiv raka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.