Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan ružičastih majica - prevencija vršnjačkog nasilja

24.02.2016.

13:09

Autor: Amoreta Bajto, Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treću godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava Dan prevencije vršnjačkoga nasilja, takozvani Dan ružičastih majica (Pink shirt day) . . . . . . .

Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola u Đakovu pogledalo je predstavu "Tko ti je kriv" Ivana Kristijana Majića, a u suradnji s policijom i udrugom Breza program je organizirao đakovački Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Iako nema brojčanih podataka o nasilju među vršnjacima,  svakodnevno smo suočeni s pojavama nasilja kada ono postigne najdrastičniji oblik- fizičke obračune. Ivan Pakšić iz Odjela za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske izjavio je kako se fizičko obračunavanje među vršnjacima smanjuje, no drastično se povećava verbalno nasilje i nasilje na društvenim mrežama koje traje 24 sata i za sada nema pravih načina za njegovo sprečavanje i kažnjavanje. Dodatno je situacija zakomplicirana jer je riječ o nasilju među najčešće maloljetnoj djeci. Voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova Dalibor Vlaho dodaje kako u njihovom timu rade stručnjaci- psiholozi, pedagozi, odvjetnici .... imaju i otvorenu telefonsku liniju na koju se mogu prijaviti svi oblici nasilja. Kaže kako je najvažnije djelovati preventivno- upozoravati djecu na nasilje i njegove posljedice, važnost da žrtve priznaju što im se događa i zadrže samopoštovanje, prijave nasilje osobama u koje imaju povjerenja i otvoreno o tome govore. Redatelj i voditelj studija Atelier Ivan Kristijan Majić režirao je prigodnu predstavu "Tko ti je kriv?" na temelju zapisa o nasilju dviju srednjoškolki, a u središtu pozornosti su žrtve nasilja i njihovi osjećaji. Majić ističe kako su odlučili u predstavi progovoriti dječjim jezikom koji je njima prihvatljiviji i puno je učinkovitije poslati poruku o potrebi sprječavanja nasilja nego kada to na predavanjima rade odrasle osobe. Predstava je odigrana u nekoliko slavonskih gradova, a partner u njenom ostvarenju je bila udruga za rad s mladima Breza.

"Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

CEPN, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Među ostalim, na našu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, tog se dana u veljači 2014. u medijima pojavio noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja", kažu u CEPN.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.