Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sestrinstva obilježen i u Osijeku

12.05.2022.

15:27

Autor: HRT Radio Osijek

Međunarodni dan sestrinstva u Osijeku

Međunarodni dan sestrinstva u Osijeku

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Međunarodni je dan sestrinstva koji se globalno obilježava na datum rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale. U Osijeku je obilježen na Trgu Ante Starčevića u organizaciji Medicinske škole i to jednom akcijom, a riječi je bilo i o problemima koji posljednjih godina muče ovu profesiju.

„Dobro je činiti dobro” naziv je akcije u sklopu koje su tijekom prijepodneva djelatnici i učenici Medicinske škole mjerili tlak i šećer građanima te im davali savjete kako očuvati svoje zdravlje. Kako kaže prof. Mirjana Kralj ovakvim aktivnostima žele promicati zdrav život, ali i zanimanja za koja se učenici u njihovoj školi mogu obrazovati „Mi u našoj školi po generaciji imamo i po 6-7 programa za različita zdravstvena zanimanja, a u svakoj generaciji imamo oko 600 učenika. Stoga možemo reći kako je odaziv velik, interes je još veći, ali resursi su zasad još uvijek ograničeni”.

Akcija "Dobro je činiti dobro" povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Akcija "Dobro je činiti dobro" povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nažalost, manjak medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj je i dalje iznimno velik, a što je posebno do izražaja došlo početkom pandemije koronvirusa. Razlozi takvog stanja su mnogobrojni i kompleksni kaže prof. Kralj „Ne radi se samo o ograničenim kapacitetima u našem KBC-u Osijek, već i u ostalim zdravstvenim ustanovama. Problem je i u priznavanju razine obrazovanja. Kada učenici izađu iz srednje škole upisuju prediplomske i diplomske studije u području sestrinstva, međutim zasad još nema odaziva da im se to zvanje i prizna”. Glavni je to razlog odljeva visokoškolovanog kadra smatra prof. Kralj, a što se tiče kadra sa srednjoškolskim obrazovanjem tu su, kako ističe, glavni problemi kapaciteti zapošljavanja te osobni dohoci.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva, osim u Osijeku, održalo se diljem Hrvatske i to pod sloganom „Snaga je u zajedništvu” te s porukom da ulaganje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.