Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sigurnijeg interneta

09.02.2021.

14:05

Autor: Radio Osijek

Dan    sigurnijeg    interneta

Dan sigurnijeg interneta

Foto: - / -

Na Međunarodni dan sigurnijeg interneta u osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu organizirali su aktivnosti kojima promiču sigurniju i odgovorniju uporabu tehnologije, a posjetio ih je osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je obećao da će Županija nastaviti podupirati rad Centra.

Istraživanja pokazuju da je više od 14 posto djece u Hrvatskoj u dobi od 9 do 17 godina imalo iskustvo koje ih je zasmetalo ili uznemirilo, a više od dvije trećine vidjelo je za njih neprimjerene sadržaje. Čak 12 posto djece u nas provodi šest ili više sati na internetu. A kad si toliko online teško je izmaknuti opasnostima i neugodnim situacijama. „Bilo je svega – od likova koji mi šalju svašta do onih koji me vrijeđaju i pišu neugodne poruke. Nisam prijavila, jednostavno sam obrisala”, rekla nam je srednjoškolka Ivana.

Potaknuti takvim iskustvima i roditeljskim dvojbama, Dan sigurnijeg interneta u Osijeku su, u skladu s pandemijom, obilježili Zoom webinarima i online kvizovima, a sve pod geslom „Zajedno za bolji internet”. O iskustvima je govorio mladi youtuber Ivan Rado koji ima 260 tisuća pratitelja. Djeci je poručio da pitaju i da se educiraju. „Veliki je problem cyberbullyinga, ali treba osvijestiti da internet ima i puno dobrih strana”, rekao je Rado koji je na YouTubeu pod imenom Malajski Tapir.

Roditeljima je nekoliko savjeta uputio Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji internet. „Vrijeme koje provodimo s djecom svakako je najbolji preventivni alat kako bi djeca bila sigurnija na internetu. To volim usporediti s djecom u prometu – kad su mali držimo ih za ruku, učimo gdje prijeći cestu, da gledaju semafor, desno i lijevo, a u određenom ih trenutku moramo pustiti. Slično je s internetom”, rekao je Ramljak. 

Među savjetima mogli su se čuti i oni da s djecom treba razgovarati o tome kako i s kim komuniciraju na mreži, postaviti pravila o tome kako, kada i gdje se mogu koristiti internetom, a trebalo bi osigurati i to da dječji uređaji imaju najnovija ažuriranja softvera i antivirusne programe.

U slučaju internetskog nasilja, nazovite 0800 606 606, besplatni i anonimni telefonski broj za pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta. Nezakonit sadržaj na internetu prijavite putem csi.hr.

Dan sigurnijeg interneta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.