Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sigurnijeg interneta - Prekrijte web kameru izolirkom

07.02.2017.

14:38

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugog utorka u veljači, diljem svijeta obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Na taj se dan želi podsjetiti kako je internet mjesto globalne komunikacije te kako se na mreži svih mreža znaju naći i oni koji će rado iskoristiti svaku vašu nepažnju.

Ema, učenica viših razreda jedne od osječkih osnovnih škola zna da je internet mjesto na kojem se doslovna svašta može naći, no savjet, priznaje, prvo ipak traži na Internetu, pa tek onda kod roditelja.

„ Znam da na internetu ima svašta, no ipak prije nego što pitam roditelje odem na internet!“ – kaže Ema

U Osijeku četverodnevni program dana sigurnijeg interneta provode djelatnici Policijske uprave Osječko – baranjske te Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek uz potporu Vlade, grada Osijeka i Belog Manastira te triju osječkih i jedne belišćanske osnovne škole. Prvenstveni je cilj stalna edukacije djece i odraslih. Zrinka Radanović iz osječke osnovne škole Vijenac tvrdi kako je najvažnije educirati i odrasle, i djecu.

„Moramo prihvatiti da je došlo vrijeme u kojem je internet nužnost koju ne možemo zaobići, stoga treba prihvatiti sve pozitivno što donosi i znati se nositi sa svim zamkama koje krije.“ – ističe Radanović.  

Darko Ćorković iz Odjela prevencije osječko - baranjske policijske uprave upozorava: stavljate što manje slika svoje obitelji na društvene mreže, mjesta stanovanja, nikada, ali baš nikada, bilo kakve oznake dokumenata, i što je zanimljivo, prekrijte oko kamere...

„I najveći informatički stručnjaci prekrivaju svoje kamere za vrijeme dok se ne služe Skype-om ili nekom drugom aplikacijom koja koristi kameru. Kameru je najlakše hakirati, a uključena kamera može nekome dati puno podataka koji se mogu zloupotrijebiti!“ – upozorava Ćorković

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta nastavlja se sutrašnjim predavanjima i amaterskom predstavom, Tko je kriv, redatelja Ivana Kristijana Majića u osječkom kinematografu Uranija s početkom u 11 sati te radionicama po školama.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.