Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2016.

12:45

Autor: Iva Fijala / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja jer su toga dana 1945. ruske snage oslobodile koncentracijski logor Auschwitz. Židovska općina Osijek redovito obilježava taj dan polaganjem vijenaca podno spomenika Majka i dijete u Parku Oscara Nemona.

Počast su odali osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, zamjenik župana Dragan Vulin i predstavnici studenata Pravnog fakulteta koji su na svom fakultetu organizirali predavanje o holokaustu.
Sjećanje na žrtve holokausta opomena je za budućnost, a svjedoci smo da i danas netrpeljivost raste, napomenuo je tajnik Židovske općine Dragutin Kohn. Izrazio je nadu da se akav zločin više nikada neće ponoviti, ali i upozorio da "u zadnje vrijeme antisemitizam strahovito napreduje", primjerice u Njemačkoj, gdje se taj problem posebice javlja kod mladih osoba, rođenih davno poslije holokausta, a i u Francuskoj. Žalosno je da se u 21. stoljeću to ponovno uzdiže, imamo sreću da živimo u državi gdje to još nije eskaliralo, neki znaci se pojavljuju, ali to je minorno, poručio je Kohn izrazivši nadu da će hrvatske vlasti "biti uvijek pripravne da osujete neki veći progon i povratak crnih slutnji".
Dožupan Dragan Vulin kazao je kako je važno prisjećati se žrtava holokausta jer to treba biti lekcija iz povijesti i opomena što se može dogoditi kada zavlada zlo.
Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je Osijek grad tolerancije i ne zaboravlja žrtve, koje su pridonijele današnjoj civilizaciji. Ocijenio je kako tolerancija i dijalog te učenje povijesti pomažu da živimo u normalnom društvu.

Danas je 71. obljetnica oslobođenja logora Auschwitz. U travnju 1940. zapovjednik SS-a Heinrich Himmler naredio je gradnju logora u Auschwitzu u Poljskoj, 50 km zapadno od Krakova i 290 km od Varšave. Na mjesto zapovjednika došao je Rudolf Hoess, kojeg su poslije rata poljske vlasti osudile na smrt zbog ubojstva milijuna ljudi i objesile ga upravo u Auschwitzu 1947. godine.
Procjenjuje se da je broj ubijenih Židova u holokaustu bio između pet i šest milijuna, a samo je u Auschwitzu ubijen 1,1 milijun ljudi, među kojima su 90 posto bili Židovi. U logoru je većina ubijena u plinskim komorama ciklonom B, drugi su ubijani izgladnjivanjem, prisilnim radom, pogubljenjima, katastrofalnim higijenskim uvjetima i medicinskim eksperimentima. Kada su vojnici Crvene armije oslobodili logor, pronašli su oko 7.000 preživjelih, koliko ih je ostalo u logoru nakon što ih je oko 60.000 natjerano na "marš smrti" prema drugim koncentracijskim logorima, nekoliko dana prije dolaska Sovjeta. No, i od tih 7.000 preživjelih gotovo polovica ubrzo je umrla zbog iznimno lošeg zdravstvenog stanja. Sve je manje onih koji su to proživjeli. Kada preživjelih više ne bude, nestat će i prilika da ih se sluša i pita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.