Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

18.11.2015.

00:01

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Cijela Hrvatska danas se sjeća tromjesečne obrane i stradanja hrvatskog grada heroja, tisuća poginulih i nestalih branitelja i civila, rušenja grada i progonstva.

Dvadeset i četvrta je obljetnica vukovarske tragedije, 18. studenoga 1991. prestao je otpor malobrojnih hrvatskih branitelja i posljednji do tada branjeni dijelovi Vukovara pali su u ruke takozvane jugoslavenske armije i pobunjenih srpskih paravojnih formacija. Bio je to početak najvećih stradanja zarobljenika, vukovarskih civila, ranjenika iz bolnice, branitelja koji su ostali do posljednjeg trenutka braniti grad. Odlukom Hrvatskoga sabora 18. studeni u Hrvatskoj se obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Tom odlukom određeno je da se svake godine na dostojanstven i primjeren način odaje počast svim sudionicima obrane Vukovara- grada simbola hrvatske slobode. 

Ovogodišnji program nosi naziv "Vukovar- mjesto posebnog pijeteta", a počinje u 8 sati "Putem sjećanja i svjetlosti". Učenici osnovnih škola upalit će svijeće i postaviti ih na križnom putu- od izlaza iz vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. 

Središnji dio programa počet će u 10 sati u dvorištu Opće županijske bolnice u Vukovaru prigodnom manifestacijom u kojoj će sudjelovati klapa HRM Sveti Juraj, glumac Darko Milas i Branko Čulić- Vukovarac. U 10 sati i 30 minuta na izlazu iz bolnice bit će formirana kolona sjećanja koju će i ove godine sa zastavama predvoditi pripadnici 204. vukovarske brigade uz koje će biti i djeca poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Vukovara. Kolona sjećanja kretat će se križnim putem vukovarskih žrtava- Gundulićevom, Stepinčevom i Frankopanskom ulicom, zatim ulicama Nikole Andrića i Stjepana Radića do Trga Slavija, a nakon toga Ulicom bana Jelačića preko Mitnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Po dolasku na groblje, oko 12 sati i 15 minuta, sudionici križnoga puta koji budu nosili ruže pojedinačno će odati počast na grobovima Vukovaraca. 

U 12 sati i 30 minuta kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju molitvu za sve vukovarske žrtve predvodit će monsinjor Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Nakon molitve počast žrtvama odat će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će predstavnici državnoga vrha- predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskoga Sabora te čelnici Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ravnateljstva policije. Vijence će potom položiti i predstavnici 204. vukovarske brigade, grada Vukovara i braniteljskih udruga Vukovara, grada Zagreba, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske zajednice županija i na kraju gradova i općina prijatelja Vukovara.

Svetu misu nagroblju će u 13 sati također predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić. Nakon mise državni će čelnici odati počast žrtvama Ovčare na mjestu masovne grobnice u kojoj su otkriveni posmrtni ostaci 200 ljudi odvedenih 20. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice.

Poslijepodne, oko 17 sati, od Perivoja dvorce Eltz do Franjevačkog samostana i Vučedola u Dunav će biti puštene svijeće u znak sjećanja na žrtve vukovarske tragedije 1991. godine. "Svjetlosnu rijeku sjećanja" organiziraju Gradski muzej Vukovara i Udruga ribiča dragovoljaca Domovinskog rata. U 18 će sati biti organizirano paljenje svijeća u ulicama koje nose ime Vukovara u cijeloj Hrvatskoj te u glavnim ulicama svih hrvatskih gradova. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.