Hrvatski radio

Radio Osijek

11:45 / 03.09.2015.

Autor: Marija Petrinović

Dan sjećanja općine Bilje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sjećanja na poginule, ubijene i nestale branitelje baranjske općine Bilje u Domovinskom ratu. Predstavnici lokalne vlasti i udruga stradalnika proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence na grobljima u Osijeku i Bilju, te upalili svijeće u spomen na 21 žrtvu.

"U obrani Bilja 3.rujna 1991.godine poginulo je 11 branitelja, a 13 je zarobljeno. Trojica su razmijenjena, devet je dragovoljaca Biljske satnije ZNG RH zvjerski mučeno i ubijeno, te su njihova tijela naknadno pronađena na raznim stratištima, a za sudbinu jednoga branitelja još uvijek se ne zna" - podsjeća općinski načelnik Željko Cickaj.


O životu u Baranji danas, kaže Cickaj, dovoljno govori podatak da od osam tisuća prijeratnih radnika u Bilju sada radi samo tisuću. "Imamo svoju državu, no naša djeca odlaze u potrazi za boljim životom. Imamo obvezu podsjećati i odati počast žrtvama, no zbog stanja u gospodarstvu i budućnosti naše djece - sjećanje nas još više boli, još je strašnije", zaključio je načelnik općine Bilje Željko Cickaj.
Načelnik Općine  Željko Cickaj istaknuo je kako će se u Bilju u 18, 45 održati mimohod branitelja i članova obitelji poginulih Ulicom kralja Zvonimira do spomen-obilježja ubijenima u Parku hrvatskih branitelja. Molitvu je predvodio župnik Ivan Petričević, a sveta misa zadušnica bit će s početkom u 18 sati u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.