Hrvatski radio

Radio Osijek

15:54 / 04.11.2019.

Autor: Mirta Milas

Dan sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

Foto: Večernji list

Foto: Večernji list

Foto: - / -

Sjećanje na žrtvu Vukovara živi u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu. Najbolji je pokazatelj 65 tisuća ljudi koji svake godine dođu 18. studenog kako bi se poklonili žrtvama i Gradu heroju - simbolima neovisne slobodne demokratske Hrvatske. U Vukovaru je tijekom Domovinskog stradalo 2 717 ljudi.

Istaknuo je to gradonačelnik Ivan Penava, najavljujući ovogodišnji Dan sjećanja koji se i ove godine održava održava pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". "Svatko onaj tko dolazi ovdje svjestan je te brojke i ogromne nepravde koja se dogodila 1991. godine, jednog zvjerskog, neljudskog iživljavanja na jednom Gradu i ljudima koji su ga činili. Sve iza toga, 1992., 1993. godina pa nadalje također je jedna besćutnost, nepravičnost, nepravednost, jedno bezakonje i neučinkovitost...Neka se svatko nađe u tome. Apsolutno tu žrtva nije naišla na pravdu i svi mi koji obnašamo dužnosti moramo o tome razmišljati. Moramo razmišljati koliki je naš doprinos toj nepravdi, jer tu na žalost, kad ste jednom došli na tu dužnost (govorim o gradonačelničkom mjestu) ne možete se praviti da niste bili na njoj i da ne snosite svoj dio odgovornosti zato što govorimo o tolikim brojkama i sudbinama koje nisu našle utjehu u pravdi. Barem u pravdi, kad već nismo mogli sačuvati te ljudske živote i ta ljudska dostojanstva". 

U Koloni sjećanja koja će kretati uobičajenom trasom 18. studenog nema mjesta politizaciji dodao je Penava i pozvao sve koji poštuju žrtvu Vukovara  da se pridruže Koloni i na miran i dostojanstven način odaju počast žrtvama. Sve je vukovarske branitelje i članove obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja pozvao da predvode Kolonu. Pozdravio je prijedlog Vlade da od sljedeće godine 18. studenog bude državni praznik. "Upravo prepoznatljivost i priznatost u narodu, brojke i masovnost ovog događaja govore u prilog tomu da to tako treba biti, da je to nešto živo i da to hrvatski narod prepoznaje. Nadam se da ćemo s fiksiranjem tog državnog praznika na ovaj datum osigurati i u budućnosti da naše najmlađe generacije održe sjećanje na žrtvu Vukovara i na Domovinski rat u kojem je iznjedrena slobodna, neovisna i moderna Hrvatska".    

Penava je podsjetio i kako se prvi put Kolona sjećanja u Vukovaru obilježavala 1997. godine kada je se kretala drugačijom trasom. Te je  godine u koloni bilo stotinjak Vukovaraca. Tek je treću godinu kolona dobila sadašnju trasu, koja okupi i do 100.000 građana iz cijele Hrvatske i dijaspore, rekao je Penava. Dodao je kako je to najmasovniji spontani događaj u Hrvatskoj ali i okolnim državama. Podsjetio je kako se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava i širom Hrvatske ali i u brojnim gradovima širom svijeta. Podsjetio je na 2717 ubijenih Vukovaraca tijekom agresije na grad. "Nikome ne šaljemo pozivnice i svi su dobrodošli u Vukovar ". Na pitanje očekuje li da će u Koloni sjećanja kao sudionici biti i Milorad Pupovac kao i pripadnici SDSS-a Penava je odgovorio kako bi svatko tko drži do Vukovara, trebao tog dana biti dio kolone i pokloniti se žrtvama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.