Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan svetaca zaštitnika Osijeka

29.06.2015.

14:06

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju Slavonije gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić priredio je svečani prijam za izaslanstva gradova - prijatelja Osijeka u povodu Dana svetog Petra i Pavla, zaštitnika Osijeka. "Najvažnije je da je naše prijateljstvo iskreno i da se gledamo ravnopravno, posebno sada kad je Hrvatska članica Europske unije" – istaknuo je u razgovoru s novinarima gradonačelnik njemačkoga grada Pforzheima Gert Hager.

Među jedanaest gradova, osječko prijateljstvo s Pečuhom (Mađarska) započelo je najranije i traje više od četrdeset godina. Gradovi-prijatelji raduju se ulasku Osijeka u drugi krug kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine, istaknuto je na svečanosti.

Ovogodišnje Osječko ljeto kulture počinje uz mjuzikl zagrebačkog kazališta Komedija "Mama Mia"- podsjetio je, među ostalim, gradonačelnik Vrkić i izrazio zahvalnost Gradu Zagrebu na potpori u natjecanju za prestižnu titulu. Spomenuta je predstava, naime, dar glavnoga grada Osijeku.

Podsjetimo, prijateljstvom su s Osijekom još vezani: Pforzheim (Njemačka), Maribor (Slovenija),Tuzla (Bosna i Hercegovina), Ploiesti (Rumunjska), Lausanne (Švicarska), Nitra (Slovačka), Budimpešta XIII okrug (Mađarska), Prizren (Kosovo), Subotica (Srbija) i talijanski grad Vicenza.

Sveti Petar, koji se danas slavi sa svetim Pavlom, zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta.

Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako se od sinoć, nakon dolaska izaslanstava gradova-prijatelja Osijeka, u konstruktivnoj i vedroj atmosferi razgovaralo o novim projektima vrijednim oko 20 milijuna eura.

Kako je najavljeno, gradska i županijska izaslanstva u 18,30 bit će i na koncelebriranoj svetoj misi koju će u osječkog konkatedrali predvoditi nadbiskup Đuro Hranić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.