Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan vukovarskih branitelja - sjećanje na sve heroje

10.03.2016.

05:22

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju pripadnici čak 100 braniteljskih udruga iz cijele zemlje obilježili su Dan branitelja Vukovara. .

Na obljetnici su osim  predstavnika izvršne vlasti po prvi put nakon mirne reintegracije bili i predstavnici Hrvatske pravoslavne crkve i muslimanske zajednice. Vukovar će ove jeseni obilježiti 25 godina od stradanja pa je 25-ero djece iz vrtića u spomen na sve poginule podno spomen-obilježja položilo 25 crvenih ruža. "Branitelji Vukovara 91. zaslužuju svoj dan. Vukovar se često, nažalost, sjeća stradanja, no trebamo imati i dane koje možemo proslaviti s ponosom što smo imali branitelje koji su dali sve u obrani hrvatske države", rekao je vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček predstavljajući program obilježavanja. Podsjetimo, odlukom većine braniteljskih udruga Grad Vukovar prihvatio je inicijativu da se taj dan obilježava u ožujku prisjećajući se postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, za bivšu općinu Vukovar koji su poslije bili sudionici obrane grada. Program je počeo u ponedjeljak, kada je u Hrvatskom domu otvorena izložba slika i skulptura hrvatskih branitelja - umjetnika grada Vukovara, posvećena preminulom branitelju Borni Togonalu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.