Hrvatski radio

Radio Osijek

23:26 / 07.06.2019.

Autor: Davor Lončarić/HRTweb

Dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji

Dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji

Dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: - / -

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić proglasio je ponedjeljak 10. lipnja danom žalosti u županiji. U Osnovnu školu Dalj upućen je krizni tim Ministarstva znanosti i obrazovanja za pružanje psihološke podrške.

Nezapamćena tragedija dogodila se na odmorištu Novska, na autocesti Zagreb - Lipovac. Život su izgubile dvije 14-godišnjakinje. Nesreća se dogodila kada je vozač kamiona ušavši na odmorište autoceste naletio na skupinu ljudi. Dvije žene teško su ozlijeđene. Teže ozlijeđena žena oko 14 sati prebačena je u bolnicu u Slavonskom Brodu, dok je druga zadržana u bolnici u Novoj Gradiški. Vozač kamiona koji je uzrokovao nesreću nije bio pod utjecajem alkohola. Nakon nesreće navodno je rekao vatrogascima da su mu kočnice potpuno otkazale. 

Vozač kamiona provest će noć u prostorijama policije u Kutini gdje je priveden na ispitivanje zbog sumnje da je izazvao prometnu nesreću s poginulim osobama. Vozač je uhićen oko 17 sati te se nad njim u sklopu kriminalističkog istraživanja u policijskoj postaji u Kutini provodi ispitivanje, doznaje se u u sisačko-moslavačkoj policiji.

Osumnjičenog vozača policija može zadržati 24 sata, potom će ga predati pritvorskom nadzorniku, nakon čega će biti odveden na ispitivanje u nadležno državno odvjetništvo. Prvi dio očevida na mjestu prometne nesreće je završen, a slijedi druga faza koja podrazumijeva razgovor s vozačem i svjedocima.

"Zasad se još ne može govoriti u uzrocima prometne nesreće jer je kriminalističko istraživanje u tijeku", rekla je Hini policijska službenica za odnose s javnošću Iva Dvorski.

Na mjestu nesreće cijeli su dan bili brojni stručnjaci, kao i vještaci iz Centra za kriminalistička istraživanja. Policijski očevid na terenu je završen. 

Djeci je pružena psihosocijalna pomoć na licu mjesta. Potom su poslani kući.

"Uspjeli smo ispregovarati da se djeca u što kraćem roku udalje s mjesta gdje se vršio očevid tako da je za vrijeme našeg boravka to i uspjelo. Isto tako s razrednicama smo dogovarali da djecu dočeka jedan krizni interventni tim u školi", kazala je Ljiljana Lukačević, specijalistica kliničke psihologije iz OB Nova Gradiška. "Na grupnoj razini oni su još nekako i funkcionirali, ali je bilo pojedinaca koji su iskazali potrebu da razgovaraju s nama, pod dojmom sam još uvijek djevojčice koja je u šoku jer je izgubila prijateljicu s kojom se druži od vrtića, a u vrlo su teškom stanju i razrednici", dodala je.

U Osnovnu školu Dalj upućen je krizni tim Ministarstva znanosti i obrazovanja za pružanje psihološke podrške. Autobus s djecom oko 16 sati vratio se u Dalj. Pri izlasku - tišina i opipljiva tuga.

"Nitko se tome nije nadao, jer možete zamisliti - pustite dijete na ekskurziju i tri sata kasnije saznate da je mrtvo", komentira Pavo Huđik iz Dalja. "Ovo je izuzetno tužan i žalostan način na koji smo izgubili dvije mlade učenice sedmog razreda naše škole koje su jutros s osmijehom otišle, ja sam ih u 7 sati ispratio na ljetovanje", kazao je za HRT Marko Stanić, ravnatelj Osnovne škole Dalj.

"Najdublje suosjećam i izražavam sućut obiteljima nesretno stradalih učenika u tragičnoj prometnoj nesreći koja se danas dogodila, a učenicima koji su ozlijeđeni želimo brz oporavak. U dogovoru s ravnateljem škole, krizni tim Ministarstva znanosti i obrazovanja za pružanje psihološke podrške upućen je u Osnovnu školu Dalj, kako bi se svim učenicima i njihovim roditeljima pružila adekvatna pomoć. U kontaktu sam s Ministarstvom unutarnjih poslova i ministrom Božinovićem. Moj tim intenzivno prati situaciju", navodi se u priopćenju ministrice Blaženke Divjak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je da se ne može požurivati službe te da je bitno da se utvrdi točno što se dogodilo, razlozi nesreće, kako bi se dobila slika događaja.

Vozač kamiona (59), zagrebačkih registarskih oznaka, nije bio pod utjecajem alkohola, potvrdio je za HRT Dario Karmčmarček, glasnogovornik PU sisačko-moslavačke.

Uprava i radnici Hrvatskih autocesta navode da iskreno suosjećaju s obiteljima stradale djece te izražavaju duboku sućut obiteljima stradalih, a ozlijeđenima žele brz oporavak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić proglasio je ponedjeljak, 10. lipnja, danom žalosti u toj županiji.

Izrazivši iskrenu sućut i suosjećanje s obiteljima tragično preminulih učenica, župan Anušić u priopćenju je poručio kako su "nenadoknadive i neizrecive posljedice, kao i bol koju je izazvao ovaj tragični događa. Svima, osobito obiteljima i prijateljima stradalih učenica, bit će potrebno puno snage i vjere u nošenju s ovom tragedijom".

U kontaktu s ravnateljem škole i resornim službama Ministarstva znanosti i obrazovanja uključili smo se u pružanje potrebne pomoći i potpore učenicima i djelatnicima Osnovne škole Dalj, kao i roditeljima učenika, ističe se u priopćenju.

U priopćenju se pojašnjava i kako se dan žalosti označava obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe, a pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost prilagodit će svoje programe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.