Hrvatski radio

Radio Osijek

Danas dostižemo brojku od 300 tisuća izbjeglica

01.11.2015.

12:18

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do 9 sati ujutro u Hrvatsku je ušlo 297.500 migranata i izbjeglica, potvrdio je Domagoj Džigumović, glasnogovornik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske. Samo je tijekom noći, od ponoći do 9 sati ujutro, u Bapsku došlo 2.200 ljudi, tvrde u policiji.

Posljednjih nekoliko dana brojka migranata i izbjeglica koji ulaze u Hrvatsku je oko sedam tisuća, izjavio je glasnogovornik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Džigumović te potvrdio kako ćemo danas sigurno doći do brojke od 300 tisuća migranata koji su od 16. rujna ušli u Hrvatsku. Međutim, privremeni prihvatni centar u Opatovcu nije pun i redovito iz njega izlaze puni autobusi prema željezničkoj postaji u Tovarniku gdje se putnici prebacuju u vlakove ili izravno prema slovenskoj granici. Migranti se u opatovačkom kampu zadržavaju manje od jednog dana, tamo im se pruži hrana, piće i sva potrebna pomoć te prostor za odmor, a svi prolaze i postupak registracije. Deseci autobusa danas su krenuli prema Murskom Središću i to Podravskom magistralom preko Osijeka.

U kampu je i danas bila Isusova mala sestra Vesna Zovkić koja volontira u Isusovačkoj službi za izbjeglice. Prevodi s arapskog i engleskog jezika i od ogromne je koristi kao izvor informacija za izbjeglice i migrante. Ne voli govoriti o sebi jer kaže kako je privilegirana jer je spavala u toplom krevetu pet sati, a tisuće ljudi moralo je i danas spavati u šatorima uz samo 1 Celzijev stupanj u hrvatskom istoku. Najviše komunicira s migrantima iz Afganistana, a kaže kako je u moru ljudskih sudbina mnoštvo žena i djece, beba starih samo nekoliko mjeseci i djece koja unatoč hladnoći i dugom putovanju ipak imaju osmijeh na licu. "Taj osmijeh je univerzalni jezik", kaže sestra Vesna koja uvijek u džepu nosi i puno bonbona koje dijeli djeci izbleglica. Migrante i izbjeglice ugodno iznenadi kada čuju da će kroz Hrvatsku do Slovenije putovati besplatno, ispričala nam je Vesna, a ona ih uvijek razveseli kada kaže da će se u kampu zadržati samo kratko vrijeme te da će odmah nakon registracije krenuti dalje na put prema Sloveniji.

Danas neće biti zatvoren privremeni prihvatni centar u Opatovcu, iako bi možda već sutra trebali krenuti prvi vlakovi iz Šida prema kampu u Slavonskom Brodu. Sigurno će nekoliko dana paralelno raditi oba kampa, rekao je Domagoj Džigumović, glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije. U pitanju je, kako je pojasnio, tek nekoliko tehničkih problema koji će brzo biti uklonjeni.

Riješen je i problem pokopa jučer premunule Afganistanke u Opatovcu. Jedina žrtva izbjegličke krize bit će, prema odluci obitelji, pokopana na najbližem muslimanskom groblju u Gunji.

Prema podacima MUP-a do 15 je sati danas u Hrvatsku ušlo 299.969 migranata i izbjeglica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.