Hrvatski radio

Radio Osijek

Danas novi izbori u Belišću

16.06.2013.

07:04

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Belišću su na dva biračka mjesta ponovljeni izbori za gradonačelnika. Iz Gradskog izbornog povjerenstva navode da se glasovanje pomno promatra. Rezultati se očekuju oko 20 sati.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Belišća Dinko Huis ipak nije pobijedio na izborima 2. lipnja. Tako je odlučio Ustavni sud Republike Hrvatske koji je (djelomično) uvažio žalbu HDSSB-ovog kandidata Dinka Burića i donio odluku o raspisivanju novih izbora u Belišću na dva sporna biračka mjesta. Odlučujući o žalbi za zaštitu izbornoga prava u izbornom sporu, Ustavni je sud poništio odluku Županijskog izbornog povjerenstva o priznavanju dva naknadno pronađena listića koja su nedostajala u svim prethodnim brojanjima biračkog odbora. Na oba ta listića zaokružen je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Belišća Dinko Huis, čime je imao jedan glas više od Burića.Ponovljeni drugi krug izbora na dva sporna biračka mjesta i to u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića te u Dječjem vrtiću Maslačak, održat će se u nedjelju 16.lipnja. Podsjetimo: Gradsko izborno povjerenstvo Grada Belišća objavilo je rezultate izbora za gradonačelnika 2. lipnja prema kojima je  kandidat HDZ-a Dinko Huis  dobio 2.289 glasova ili 48,80 posto, a HDSSB-ov kandidat Dinko Burić 2.285 glasova ili 48,71 posto. Nakon prigovora HDSSB-a i naknadnog brojanja glasova, razlika je bila samo jedan glas u korist Huisa. Uslijedila je žalba HDSSB-a protiv rješenja Žpanijskog izbornog povjerenstva OBŽ te odluka Ustavnoga suda o ponavljanju izbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.