Hrvatski radio

Radio Osijek

Danas slavimo Svjetski dan radija

13.02.2020.

09:58

Autor: Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. veljače 1946. godine .

Prva svjetska radio postaja u Pittsburghu počela je redovito emitirati još daleke 1920., a Radio Zagreb već 1926. Spikerica Božena Begović započela je emitiranje Radio Zagreba riječima: Halo, halo, ovdje Radio Zagreb!

Iako je prva svjetska radio postaja počela emitirati 1920. Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. s ciljem podizanja svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija jer može doprijeti do udaljene publike te ima snažnu ulogu i u komunikaciji u hitnim slučajevima.

Naš radio kao Krugovalna postaja Osijek počeo je 1. lipnja 1943. emitirati jednosatni jutarnji, potom podnevni glazbeni program te večernji program. Od 14. travnja 1945. djeluje kao Radio stanica Osijek, relejni studio Radio stanice Zagreb. U Domovinskom ratu Radio Osijek imao je bitnu ulogu, program je neprekidno emitirao i za najžešćih napada na Osijek, pa i na radio postaju. Nakon zaposjedanja odašiljača na Banovu brdu i raketiranja odašiljača na Papuku program su mu prenosile sve slavonske lokalne radio postaje s gradskoga UKV odašiljača i sa srednjovalnog odašiljača u Josipovcu. Čujnošću pokrivamo svih pet županija Slavonije i Baranje, a program se emitira i preko interneta. Digitalnu režiju dobili smo 2013. te je počeo proces potpune digitalizacije proizvodnje i emitiranja programa.

 

/foto UN/

 

naši sugrađani o radiju, snimio V. Drabek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.