Hrvatski radio

Radio Osijek

Današnja epidemiološka slika Slavonije

06.02.2021.

10:04

Autor: Radio Osijek/priopćenja

foto HRT Radio Osijek, M.K.

foto HRT Radio Osijek, M.K.

Foto: - / -

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 236 uzoraka od kojih je 9 bilo pozitivno. Preminula je jedna osoba kao i u Virovitičko-podravskoj županiji.

U Osječko-branjskoj županiji devet je novopozitivnih na koronavirus. Dvije novopozitivne osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Belog Manastira, Belišća, Čepina, Donjeg Miholjca, Draža, Đakova i Našica. Na bolničkom liječenju nalazi se 80 osoba oboljelih od COVID-19, i to 63 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 17 pacijenata s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba u dobi od 68 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 779 osoba.

Policijski službenici provjerili su 26 osoba u samoizolaciji, a jedno kršenje utvrdili su za osobu (državljanin Srbije) koja nije poštivala propis o tranzitu kroz Republiku Hrvatsku. Obavili su i 203 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Imali su i jedno postupanje prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, i to 6. veljače u 2.30 sati u Osijeku. U privatnom prostoru zatekli su više osoba nego je dopušteno odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite (najviše 10 osoba iz najviše dva kućanstva) te je vlasniku prostora uručen prekršajni nalog.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 7 pozitivnih na PCR testiranju, a 12 na brzom antigenom testu (6 osoba iz Vinkovaca, po 2 iz Vukovara i Jarmine, te po 1 osoba iz Bršadina, Babine Grede, Novih Mikanovaca, Trpinje, Gradišta, Ivankova, Cerne, Gunje i Šiškovaca). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8432, od kojih je 8115 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 189 osoba. Trenutno su u županiji 32 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 244 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 40839.U samoizolaciji na području županije su 494 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 3 radnika (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik).

U posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije, jedna ženska osoba (1934. godište), preminula je uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Ona je 100. žrtva korona virusa na području VPŽ od početka epidemije izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Inače, u posljednja 24 sata, testirano je 48 ljudi, a samo je jedna osoba, iz Virovitice, pozitivna na virus SARS-CoV-2. Hospitalizirano je ukupno 17 COVID-19 pacijenata, 16 u Općoj bolnici Virovitica i jedna osoba u KBC-u Osijek. Od njih 17, dvoje je na respiratoru. Od početka epidemije korona virusa, s područja Virovitičko-podravske županije, virusom SARS-CoV-2 se zarazilo 3.417 ljudi. Nažalost, stotinu osoba je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19. Usprkos, trenutnom smirivanju situacije s korona virusom, manjem broju zaraženih i hospitaliziranih, iz Stožera civilne zaštite VPŽ, apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 15 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (5), grad Slavonski Brod (3), općina Rešetari (2) te općine Bebrina, Garčin, Klakar, Stara Gradiška i Staro Petrovo Selo (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.021. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 91, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 200 (bez današnjih podataka). U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirane su ukupno 52 osobe (15 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 38 osoba, a u novogradiškoj bolnici 14 osoba. Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 581 osoba (68 osoba više nego prethodni dan). Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane, poslovne subjekte, ustanove i institucije na pridržavanje svih donesenih mjera i uputa jer jedino odgovornim ponašanjem možemo suzbiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 85 slučajeva zaraze koronavirusom, 74 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 216 osoba, a ukupno je testirano 27646 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 111 uzoraka, od kojih su 4 pozitivna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.