Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani Europe na Pravnom fakultetu u Osijeku

14.05.2020.

09:46

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Davor Magušić

Foto: Davor Magušić

Foto: - / -

U sklopu  obilježavanja pete jubilarne  manifestacije Dani  Europe PRAVOS,  15. svibnja u 13 sati održat će se Dijalog Ogniana Zlateva sa studentima, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: Europska solidarsnost na djelu u vrijeme pandemije COVID-19.

Katedra za ustavno i europsko pravo i Knjižnica - Europski dokumentacijski centar Pravnog fakulteta Osijek  u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct Osijek (EDIC) organizirala je za svoje studente i zainteresiranu
javnost dijalog ( #EUdialogues) u kojem će mladi imati prilike iznijeti svoje stavove i mišljenja na konkretne mehanizme i mjere te inicijative koje je Europska unija poduzela i poduzima za pomoć zemljama članicama u
zajedničkoj borbi protiv pandemije , očuvanju zdravlja europskih građana kao i EU gospodarstvu, s kojima će ih upoznati gospodin Zlatev.
Dijalozi s građanima javne su rasprave s europskim povjerenicima i drugim donositeljima odluka u EU-u poput članova Europskog parlamenta te nacionalnih, regionalnih i lokalnih političara. Odvijaju se u obliku pitanja
i odgovora. Prilika je to da političarima EU-a postavljaju pitanja, daju primjedbe i podijele s njima kako politike EU-a utječu na vas. Također mogu iznijeti i svoje zamisli o budućnosti Europe. Dijalozi se održavaju u gradovima diljem EU-a. Mogu se pratiti putem #EUdialogues. Ovo je prvi put da se #EUdialogues odvija na Pravnom fakultetu u Osijeku.
Solidarnost i jedinstvo temeljne su vrijednosti EU. Republika Hrvatska po prvi puta predsjeda Vijećem Europske unije te kao odgovor na ovu krizu pozvala je sve članice, ali i naše susjede da zajedničkim sveobuhvatnim i snažnim mjerama  osiguraju brz i učinkovit oporavak kako bi se postigao održiv razvoj i konkuretnost europskog i nacionalnog gospodarstva uz jačanje uzajamne solidarnosti.
Kako mladi percipiraju i kako oni pridonose i vrednuju solidarnost kao temeljenu vrijednost EU u današnjim okolnostima uzrokovani pandemijom i niz drugih pitanja bitnih za njihovu budućnost moći će razmijeniti kroz ovaj
dijalog s najvišim predstavnikom Europske komisije u našoj zemlji.
U programu Radija Osijek govorili su 
Izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, v. d. dekana Pravnog fakulteta u Osijeku i Ljiljana Siber, Europski dokumentacijski centar/Knjižnica Pravnog fakulteta u Osijeku.

 

PRAVOS Dani Europe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.