Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani Frankofonije u Osijeku

15.03.2023.

13:04

Autor: Ana Mitar Šimić

Naslovna slika najave Frankofonije u Osijeku

Naslovna slika najave Frankofonije u Osijeku

Foto: Web stranica Francuske alijanse Osijek / -

Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka, a posvećen je francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini preko 250 milijuna govornika u svijetu. Ovaj dan slavi se na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.

Ovogodišnji program Frankofonije otvara večeras bend NoMad u Magis Poetry Caffeu. Radi se o novom glazbenom projektu švicarskog pisca i glazbenika Christopha Meyera. Album je rezultat dvogodišnjeg putovanja i snimanja diljem Europe, od Skandinavije do Španjolske te je snimljen u suradnji s brojnim glazbenicima, ponajprije s Cliveom Deamerom, bubnjarom Portisheada i Radioheada. Koncert će biti predstavljen u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom i zakladom ProHelvetia.


Program će se nastaviti tradicionalnom Revijom suvremenog frankofonog filma u suradnji s Kinematografima Osijek gdje će od 16. ožujka do 16. travnja predstaviti više od 10 novih naslova iz različitih frankofonih zemalja među kojima su, osim Francuske, Rumunjska, Belgija i Švicarska.


U četvrtak 23. ožujka bit će predstavljen izbor iz suvremene frankofonske kratke proze “Onda sam to ja” autorice Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo objavljenog u suizdanju Meandra Medije i Sveučilišta u Zadru 2020. godine. U knjizi je okupljeno dvadeset priča iz svih dijelova svijeta, napisanih na francuskom jeziku.  Susret se organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Meandar Media.Sudjeluju: Mirna Sindičić Sabljo, Vanda Mikšić, Branko Čegec i Klara Kožul.


Sve završava u nedjelju 2. travnja modnim buvljakom gdje se u kino Uraniji moći kupiti, prodati i razmijeniti odjeća, obuća te razni nakit i ukrasi.


Program obilježavanja: 

15.03.2023. u 20h30 NoMad, koncert švicarskog glazbenika Christophea Meyera, Magis Poetry Caffe, ulaz slobodan


16.3. – 16.4. Revija suvremenog frankofonog filma, Kino Urania


24.03.2023. u 20h00 “Onda sam to ja” izbor iz suvremene frankofonske kratke proze, autorica Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo, Magis Poetry Caffe, ulaz slobodan


02.04.2023. od 16h30 Francuska modna nedjelja, modni buvljak i projekcija filma Yves Saint-Laurent u kinu Urania. 


Više o Danima Frankofonije poslušajte u razgovoru s voditeljicom Francuske alijanse Osijek, Nadom Jovanović.

Razgovor s Nadom Jovanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.