Hrvatski radio

Radio Osijek

"Dani Paje Kolarića": šetnja kroz vrijeme

23.05.2021.

11:30

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Danas su središnjim osječkim ulicama prošetali Pajo Kolarić i njegovi suvremenici. Odjeveni u outfite iz druge polovice 19. stoljeća, pričali su o svom vremenu, politici, kazalištu, glazbi i „anegdotama iz gradskih kuloara", a prati ih mnoštvo zainteresiranih Osječana.

Dio je to programa "Dana Paje Kolarića" kojima se obilježava 200. obljetnica njegova rođenja. Organizator je Akademija za umjetnost i kulturu, a program traje od 20. do 29. svibnja te obuhvaća koncerte, predstave, izložbe, radionice, glazbeno - scenske šetnje i međunarodni znanstveni skup.
"Pajo Kolarić bio je siromašni, ali nadareni i ambiciozni gradski dečko iz Anine ulice broj 37, poslije je postao kulturnjak i političar, osoba koja je obilježila i svoje i naše vrijeme" pojasnila je turistička vodičica Veronika Završki te ispričala zanimljive priče iz tog vremena od toga kako je Grad Osijek, da bi otplatio dugove Biskupiji, prodao gotovo polovicu središnjeg osječkog trga koji je tako jedini trg u obliku trokuta u Hrvatskoj do zanimljivih priča o Franji Kuhaču i Anti Starčeviću i njihovih veza s velikim osječkim političarom, kulturnim i glazbenim djelatnikom.

Blanka Gigić - Karl, organizatorica programa, najavila je događanja u drugom tjednu priredbe, a glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Ivan Čačić koji je utjelovio Paju Kolarića oprimjerio je načine na koje se tada mislilo, pisalo i govorilo.

 

 

Šetnja gradom s Pajom Kolarićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.