Hrvatski radio

Radio Osijek

"Dani Slovenije u Slavoniji" - konferencija o kontinentalnom turizmu

30.05.2017.

16:19

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ukupnog broja turističkih noćenja u Hrvatskoj na kontinentu se ostvari 4,5 posto, a više od polovice Zagreb ostvaruje sam - čak 2,5 posto udjela - istaknuto je u Osijeku na konferenciji pod nazivom Suvremeni trendovi u kontinentalnom turizmu, u okviru "Dana Slovenije u Slavoniji".

 Sudionike skupa iz Hrvatske i Slovenije, koji je uz Veleposlanstvo Republike Slovenije organizirala Hrvatska gospodarska komora, pozdravila je pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica. U uvodnom predavanju "Hrvatska 365 - mogućnosti cjelogodišnjeg turizma" predstavila je stručna konzultantica Ivana Kolar, direktorica tvrtke Julius Rose d.o.o.

"U osamdeset ljetnih dana na Jadranu, u Hrvatskoj se ostvari 74 milijuna noćenja. Razlika do 78 i pol milijuna, koliko ih je ukupno, odnosi se na kontinentalni turizam. On po udjelu obuhvaća četiri i pol posto prihoda, uključujući sve hrvatske kontinentalne županije i Grad Zagreb, koji sam ostvari dva i pol posto u ukupnom prihodu od kontinentalnog turizma" - navela je, među ostalim, Kolar.

Sudionici iz Slovenije predstavili su neke od uspješno ostvarenih turističkih projekata, a jedna od tema bila je i kako financirati takve projekte putem fondova EU. Direktorica Ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak vodila je panel-raspravu na kojoj su sudionici iz Hrvatske i Slovenije razgovarali o konkretnim prilikama i mogućnostima za razvoj nove turističke ponude u Slavoniji i Baranji. Direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula iznio je primjer dobre prakse na tome području sa čak sedamsto kilometara biciklističkih staza, koje svjedoče o visoko kultiviranom i uređenom krajoliku.

"Tamo gdje je hortikultura, lokalni stanovnici ne odbacuju smeće. Onoga trenutka kad su Međimurci vidjeli da lokalnim biciklističkim rutama prolaze strani turisti, riješili smo problem divljih deponija" - istaknuo je direktor Ureda Turističke zajednice u Međimurskoj županiji. "Bilježimo prosječni rast od 16 posto. Prije šest, sedam godina u razdoblju prije krize - turisti su nam u prosjeku ostajali dva dana, a sada borave dan dulje, prepoznajući destinaciju" - zaključio je Grula.

Uz pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu, koja je na kraju konferencije odgovarala na pitanja sudionika, u raspravi je sudjelovao direktor TZ Baranje Matej Perkušić, te načelnik Općine Podčetrtek i predsjednik Turističkog saveza Slovenije Peter Misja i direktor turističke tvrtke BTRAVEL Dan Vidošević, koji je naglasio važnost povezivanja svih dionika u turizmu.

Okupljene sudionike konferencije u HGK-Županijskoj komori Osijek u uvodu su pozdravili predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.