Hrvatski radio

Radio Osijek

Dani Slovenije u Slavoniji - predavanja o zelenoj energiji

13.05.2019.

14:53

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Predavanjem o zelenoj energiji - iskustva Slovenije i Hrvatske, nastavljeni su dani Slovenije u Slavoniji. Održana su različita predavanja, a posebnu pozornost privuklo je ono o uvođenju zelene energije u veću općinu na primjeru Kranja.

Grad Osijek također ima niz projekata u kojima se koristi obnovljiva energija. Trenutačno se čekaju sredstva Europske Unije za početak projekta” Osijek i zelena energija, o čemu je govorio prof.dr. Davor Kralik, direktor „Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o.” Tim je projektom predviđena izgradnja elektrane koja bi bila smještena u osječkom Kampusu. Za proizvodnju električne energije koristio bi se bio-otpad iz restorana Kampusa i osječke bolnice. Dobilo bi se dovoljno eletrične energije za potrebe svih fakulteta smještenih u tom dijelu grada.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Boris Piližota naglasio je kako Osijek ima niz projekata s obnovljivom energijom. Riječ je o vrtićima i osnovnim školama, ali jednako tako, sve ustanove koje su u vlasništvu Grada, obnavljaju se kako bi što učinkovitije iskoristile toplinsku energiju.

 

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.