Hrvatski radio

Radio Osijek

Danijel Rešetar novi načelnik općine Čeminac

19.09.2022.

12:25

Autor: Radio Osijek/TM

Danijel Rešetar, novi načelnik općine Čeminac

Danijel Rešetar, novi načelnik općine Čeminac

Foto: HRT / Radio Osijek

Ishod prijevremenih izbora u općini Čeminac bio je poznat i prije zatvaranja birališta, jer Danijel Rešetar bio je jedini kandidat. Izlaznost je bila niska, a novi načelnik dobio je sve glasove onih koji su pravilno ispunili listić.

Od ukupno 2.330 birača upisanih u popis birača, jučer je glasovanju pristupilo njih 526, odnosno 22,58%, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo. Važećih listića bilo je 486, odnosno 92,57%. Nevažećih je bilo 39 listića, odnosno 7,43%. 

Za kandidata grupe birača, jedinog na listi, Danijela Rešetara glasovalo je 486 birača.

Podsjetimo, jučerašnji prijevremeni izbori u Općini Čeminac uslijedili su nakon što je dugogodišnji načelnik Zlatko Pinjuh završio u istražnom zatvoru i podnio ostavku na svoju dužnost. U istražnom se zatvoru nalazi od kraja travnja nakon što je USKOK protiv njega i još četiri osobe pokrenuo istragu zbog sumnje da su općini nanijeli financijsku štetu u iznosu od 426.000 kuna.

Rešetar se Pinjuhom natjecao na lanjskim lokalnim izborima no pobjedu je, s gotovo 60 posto osvojenih glasova, odnio Pinjuh. Od Rešetara, koji je osvojio nešto manje od 14 posto glasova, više je glasova osvojio i HDZ-ov kandidat Zoran Dušić, gotovo 27 posto. Pinjuh je slavio i na izborima za općinsko vijeće, njegova Hrvatska narodna lista osvojila je većinu, i ima osam vijećnika, HDZ tri, a kandidacijska lista grupe birača s Rešetarom na čelu dva mjesta.

Činjenica da je jedini kandidat za načelnika očito je utjecala na Rešetarov odnos prema izbornoj pomidžbi, naime, financijski izvještaj koji je podnio sedam dana prije izbora, pokazuje da nije imao nikakvih izbornih troškova. Nije prijavio ni jednu donaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.