Hrvatski radio

Radio Osijek

Đapić: Hrvatska nema jasna stajališta oko problema koji trese cijelu EU

03.11.2018.

13:43

Autor: Hina / Radio Osijek

foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Jučer predstavljene mjere HZZ-a za osposobljavanje na radnome mjestu za migrante, i to usred velike invazije migranata prema Hrvatskoj, priprema su za njihovo masovno prihvaćanje prema nalogu Europske unije - rekao je u subotu u Osijeku predsjednik stranke DESNO Anto Đapić.

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić ocijenio je u subotu kako Marakeška deklaracija nije temeljno pitanje hrvatske politike prema migrantima, nego "činjenica da hrvatska politika uopće nema postavljenu čvrstu strategiju oko ovog problema koji trese cijelu Europsku uniju".

Kako je rekao na konferenciji za novinare u Osijeku, fingiran i prenapuhan je sukob oko te deklaracije između Pantovčaka i Banskih dvora - predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića: "Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak je izrazila iznenađenje najavom da hrvatska predsjednica neće biti na konferenciji u Marakešu gdje bi sporazum trebao biti potvrđen, a iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odgovoreno je da ona pozdravlja završetak pregovora o tzv. Marakeškom sporazumu o zakonitim migracijama, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje u Maroko te da je o tome Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo informirano. Pejčinović je ustvrdila da će tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijediti suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica", rekao je Đapić.

Govoreći o o tom sporazumu, upozorio je kako zemlje članice EU okupljene u Višegradskoj skupini rezolutno odbacuju politiku koja je dovela do eskalacije problema u glavnom sidru EU - u Njemačkoj: "Hrvatska mora prestati slijediti propalu politiku Angele Merkel po ovome pitanju i definirati svoju nacionalnu strategiju. Neshvatljiva je benevolentnost prema događajima u BiH u koju dnevno ulazi oko 200 migranata. Umjesto da se svi državni resursi podignu na najvišu razinu obrane od te velike prijetnje na strateške interese hrvatskoga naroda, Hrvatska je izložena neshvatljivim eskapadama i porukama visokih državnih službenika. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović otvoreno zagovara odustajanje od elementarnih načela djelovanja države", izjavio je Đapić.

DESNO kao drugi velik problem vidi predstavljanje mjere za osposobljavanje na radnom mjestu za migrante, prema kojoj bi svaki migrant imao pravo na mjesečnu naknadu od 2.752 kuna uz plaćene troškove prijevoza, osiguranja pri HZMO-u i doprinosa u zaštiti na radu: "Migranti bi imali pravo na plaćeno mentorstvo i troškove nastave te polaganje ispita. Iako se ova mjera donosi pod izlikom nedostatka radnika u Hrvatskoj, više je nego očito donošenje ove mjere usred velike invazije migranata prema Hrvatskoj. Nema dvojbe da se radi o pripremanju terena za masovno prihvaćanje ilegalnih migranata po nalogu EU", naglasio je Đapić.

Još dramatičnijom smatra činjenicu da je Vlada putem MUP-a pustila u proces javnu raspravu o izmjeni Zakona o državljanstvu: "Priča o tome da će se uklanjanjem zapreke znanja hrvatskoga jezika za ostvarivanje prava na državljanstvo kod hrvatske djece u inozemstvu postići veći interes i mogućnost integracije hrvatskih iseljenika u državni i politički poredak, priča je za naivce i skriva vrlo opasne potencijalne namjere. Mi tu priču vidimo kao zamku iza koje se krije prilagodba temeljnih državnih dokumenata i institucija za nekontrolirano useljavanje stotina tisuća ljudi u Hrvatsku s namjerom potpune promjene sastava nacionalne strukture. Zakon o državljanstvu treba potpuno promijeniti, u njemu moraju biti ugrađene jamstvene i razvojne vizije hrvatskoga naroda i države, mora imati klauzule koje će Hrvatima izvan domovine omogućiti jednostavan, brz i efikasan način ostvarivanja prava", istaknuo je je Đapić.

Zaključio je kako se o najvažnijem dokumentu jedne zemlje i naroda ne može usputno raspravljati, bez sudjelovanja svih najvažnijih nacionalnih institucija i najšire javnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.