Hrvatski radio

Radio Osijek

12:34 / 23.05.2018.

Autor: Marija Petrinović/HINA

Đapić traži pokretanje istrage protiv Srpskog narodnog vijeća

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Predsjednik stranke Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić prozvao Milorada Pupovca i SNV zbog nedavne objave biltena "Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017. godini", te zatražio pokretanje službene državne istrage protiv SNV-a i autora toga biltena.

Zahtijevamo pokretanje službene državne istrage protiv SNV-a i autora biltena, zbog pokušaja sramoćenja pojedinaca i institucija i kleveta o Domovinskom ratu kojeg pokušavaju kriminalizirati, te zločeste kampanje protiv hrvatskog naroda, rekao je Đapić.
Od državnih dužnosnika zatražio je i osudu tog čina te prekid svake suradnje i financiranja SNV-a i, kako je rekao "srpskih parapolitičkih institucija". Pozvao je sve "domoljubnne institucije", a pogotovo pojedince i organizacije, spomenute u tome biltenu, da zajednički "razmotre mogućnost pokretanja kaznenog procesa protiv autora i nakladnika biltena".
Prozvao je premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović što nisu reagirali na "tjeralicu koju raspisuju dojučerašnji vojni, a danas politički agresori SNV i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).
"Neshvatljivo je da financiramo tjednik 'Novosti' koji u jednom svom članku hrvatski narod naziva pogrdnim izrazom. To se mora zaustaviti, rekao je Đapić, dodavši kako SNV preuzima ulogu države jer "tri srpska glasa u Saboru znače opstanak premijeru Plenkoviću".
Đapić smatra da se radi o pokušaju preusmjeravanja pozornosti s krize vlasti i države koju je izazvala afera "Hotmail" i događaji vezani za "Agrokor".
"Nikakva stabilnost vlasti s njima ne može imati razumno uporište jer takva stabilnost slabi državu i narod više nego deset "Agrokora", rekao je Đapić dodavši kako objavom biltena izravno narušavaju društveni poredak, prkose Ustavu RH i nameću cenzuru nad javnom riječi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.