Hrvatski radio

Radio Osijek

Darda: novi hotel, park, replika Sulejmanovog mosta

20.07.2016.

14:09

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Anušić, koji je i član saborskog Odbora za poljoprivredu, održali su jučer sastanak u prostorijama Općine Darda s poljoprivrednim proizvođačima i stručnim službama Općine.

Izravni kontakti s poljoprivrednim proizvođačima, upoznavanje problema "iz prve ruke", te otvorena rasprava preduvjet su kvalitetnim izmjenama provedbenih pravilnika i kriterija Fondova za ruralni razvoj, te niza zakona o poljoprivredi i poljoprivrednom zemljištu koji su trenutno u postupku izmjene. Nakon sastanaka načelnik Općine Darda Anto Vukoja gostima je predstavio projekt Sportsko-rekreacijskog centra Đola.

Dvorac Esterházy koji je smješten uz jezero Đola u cijelosti je devastiran, no Općina Darda za njega je pripremila projekt koji će biti prijavljen na EU projekte. Dvorac će biti preuređen u hotel s pet zvjezdica, a vrijednost obnove procijenjena je na 70 milijuna kuna. U okolici dvorca bit će uređen tematski park koji će biti osmišljen i izgrađen u suradnji s turskim veleposlanstvom u Zagrebu, a koji će se baviti temom mosta te mjestom susreta hrvatske, turske i mađarske kulture i običaja.

Uz jezero Mala Đola upravo su završena arheološka istraživanja, a idući tjedan stižu posebni timovi arheologa iz Njemačke i Turske koji će izvršiti podvodna i podzemna istraživanja, nakon čega se kreće u sljedeću fazu definiranja aktivnosti i procedura razvoja tematskog parka i replike Sulejmanovog mosta.

/priopćenje glasnogovornika, Kristina Babić/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.