Hrvatski radio

Radio Osijek

Davis Cup: Hrvatska sa Španjolskom u Osijeku

04.01.2017.

15:25

Autor: HTS/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Susret prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa za 2017. između Hrvatske i Španjolske od 3. do 5. veljače održat će se u Osijeku. Bit će to povratak reprezentacije u grad na Dravi nakon točno 20 godina, odnosno od susreta protiv Maroka i hrvatske pobjede u dvorani Zrinjevac.

U Slavoniji ima puno teniskih entuzijasta i klubova. A to je, kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Franjo Luković,  uz  sponzore - samo jedan od razloga zašto je Osijeku pripalo domaćinstvo. Ovaj put igrat će se u dvorani Gradski vrt, a ugovor o zajedničkoj organizaciji Davis Cup-a koji su potpisali Grad Osijek i Hrvatski teniski savez vrijedan je petsto tisuća kuna.

Bit će ovo treće uzastopno domaćinstvo hrvatske reprezentacije, nakon susreta protiv Francuske u Zadru i Argentine u Zagrebu, a protivnik će biti peterostruki osvajač ovog natjecanja, reprezentacija koja se nakon dvije godine vratila u Svjetsku skupinu. Prve najave govore da će španjolska izbornica Conchita Martínez dovesti najjači sastav, dakle predvođena Rafaelom Nadalom i Davidom Ferrerom, te ovogodišnjim sudionicima ATP World Tour Finalsa u konkurenciji parova, Felicianom i Marcom Lópezom. Hrvatska reprezentacija suočit će se sa Španjolskom nakon finala u 2016. godini, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta uopće. Za drugi međusobni susret ovih dvaju sastava, nakon što je Španjolska 2003. u Valenciji na zemlji pobijedila rezultatom 5:0 izbornik Željko Krajan ima rok za objavu popisa igrača do deset dana prije susreta, pri čemu će naravno uzeti u obzir stanje i formu igrača nakon početnog dijela sezone na turnirima u Brisbaneu, Chennaiju, Dohi, Sydneyu, Aucklandu i na Australian Openu - priopćio je HTS. U Gradskom vrtu će se igrati na jednakoj podlozi kao i u zadnja dva prethodna susreta, a kapacitet gledališta je oko 4000 posjetitelja. Pobjednik ovog susreta će u četvrtfinalu početkom travnja igrati s boljim iz susreta Srbija - Rusija. Predsjednik Teniskog saveza OBŽ i domaćin manifestacije Vatroslav Šrajer istaknuo je kako je interes ogroman, te "barem tri puta veći od kapaciteta gledališta." Bit će to, smatra gradonačelnik Ivica Vrkić, jedan od najvažnijih društvenih događaja u 2017. godini. Prema ugovoru koji je potpisao s predsjednikom Hrvatskog teniskog saveza Franjom Lukovićem - ističe Vrkić - "tristo tisuća kuna izdvojit će grad Osijek, sto tisuća Osječko-baranjska županija, a ostali dio svote sponzori". Župan osječko baranjski dr.sc.Vladimir Šišljagić nada se, kako je među ostalim istaknuo, promociji grada u kojemu je ugodno živjeti, te kako će događaj dobro utjecati na turizam, gospodarstvo, ostanak i zapošljavanje mladih. Hrvatska reprezentacija suočit će se sa Španjolskom nakon finala u 2016. godini, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta uopće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.