Hrvatski radio

Radio Osijek

Davor Pavuna ponovno u Osijeku

14.03.2018.

14:38

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

"Kako pokrenuti Osijek i Slavoniju kretivnošću i EU fondovima" tema je predavanja kojega je u BIOS-u održao znanstvenik i fizičar Davor Pavuna. Rekao je kako nam za razvoj treba samo 3 posto stručnjaka.

"Najvažnije je ljudima dati  priliku da shvate da mogu. Treba im pokazati kako uspješni ljudi rade, treba im postaviti infrastrukturu, uputiti ih gdje doći sa svojom idejom kako bi ih se vodilo u prvoj fazi poduzetništva. Uvijek ih u početku muče pravna pitanja i financijska, a tu su zato EU fondovi"- rekao je Pavuna. Inovatorica Tanja Kovačević  je izjavila kako su predavanja važna, jer iz njih poslovni subjekti mogu osjetiti da se događa nešto pozitivno, da se diže gospodarstvo, da su tu natječaji, fondovi, subvencije koji im mogu pomoći kako ne bi morali to rješavati sami uz redoviti posao. Skoro 700 natječaja je na aplikaciji za potpore, od kojih je 95 posto u najavu tako da se korisnici na vrijeme mogu pripremiti i pomići si u pokretanju biznisa. Na žalost, rekla je Kovačević, po povlačenju 10,6 milijardi eura smo na začelju. Ugovoreno je oko 20 posto, ali je isplaćeno jako malo, na čemu zaista moramo poraditi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.