Hrvatski radio

Radio Osijek

Dekan Vladimir Cini: "Digitalna poljoprivreda naš je vlak za bolje sutra"

28.03.2017.

12:54

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je konferencija "Digitalna ekonomija u ruralnim područjima" u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Europskog doma Vukovar i studentske udruge Erudio. Nove tehnolgije, zaključeno je, nužne su za rast poljoprivredne prizvodnje i nova radna mjesta.

Digitalna ekonomije jedan je od najboljih mogućnosti napretka jer raste i do sedam puta brže od realnog sektora. 

To je u panel raspravi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku potvrdio Mate Knezović iz tvrtke Agrivi koja u Kutini i Zagrebu zapošljava 30 ljudi. Izvonik softwarea za poljoprivredu prošle je godine proglašen najinovativnijom hrvatskom tvrtkom: "Moram priznati da je vrlo zanimljivo raditi u IT poljoprivredi. Tržište je "mlado" i ima ogromne mogućnosti rasta. Naš je sustav preveden na 17 jezika, poslujemo s poljoprivrednicima iz 150 zemalja svijeta i svakodnevno svjedočimo o rastu broja korisnika koji prepoznaju pravi način vođenja svoga poljoprivednog gospodarstva."

Europa je "izračunala" da bi digitalno tržište do 2020. godine mogla vrijediti 500 milijarda eura i otvoriti milijuna radnih mjesta. Hrvatska je svjesna toga, ali porezno je opterećenje još uvijek preveliko, a potpora nedovoljna. "I zato, rekao je Daniel Mondekar, velike države još uvijek kod nas dolaze po vrhunske eksperte za male novce."

Digitalnom poljoprivrednom možemo zaustaviti iseljavanje iz Slavonije i Baranje. " Mi od poljoprivrednog zemljišta ne možemo pobjeći i zato moramo uključiti digitalnu ekonomiju u poljoprivredu. Kao što imamo e-trgovinu, e-marketing , e-bankarstvo, možemo imati i e-poljoprivredu. Naš je posao podučavati studente visokim tehnolgijama i poduzetništvu. Kada povežemo ta dva smjera, mladi koji završe fakultet znat će otvoriti svoje IT firme. Puno malih firmi osigurava puno odlično plaćenih radnih mjesta i mi smo riješili problem. O Irskoj se tada više ne bi pričalo", zaključio je dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Vladimir Cini.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.