Hrvatski radio

Radio Osijek

Dekani svih akademija u Osijeku

24.01.2017.

13:29

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dekani svih akademija, iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Osijeka te predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje sastali se na Umjetničkoj akademiji u Osijeku kako bi definirali mogući zakon koji bi im omogućio bolje financiranje i izlazak na tržište.

Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić nazvala je skup antologijskim, s naglaskom kako je uspjela na jednom mjestu okupiti sve one bi trebali energičnije govoriti o načinu financiranja umjetničkih projekata.

„Mi smo skup pogon i moramo naći zakonske osnove da možemo i tržišno djelovati. Naši studenti i njihovi projekti trebali bi biti vidljiviji nego što su do sada. Nama je problem energičnije izaći na tržište jer smo u sustavu visokog obrazovanja. Nas djelomice financira Ministarstvo kulture, a Ministarstvo znanosti naše projekte ne prepoznaje.“ – ističe dekanica Sablić Tomić

„Moramo viknuti prema tim institucijama i Agenciji za znanost i visoko obrazovanje kako bi bili relevantniji nego što smo do sada bili!  Umjetnost može biti sve više i u funkciji kreativnih industrija i tržišta u cjelini. Prema tome mi moramo shvatiti da se brendirati proizvode, prostore, grad, bilo koje tržište, može kroz umjetničke sadržaje. Kada spojimo priče bit ćemo vidljiviji na tržištu !“ – ističe Sablić Tomić 

Mladen Janjanin, redoviti profesor Muzičke akademije, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu skup vidi kao:

„Krasan primjer kako sinergija umjetničkog područja u Republici Hrvatskoj kroz sveučilišta i akademije koje se nalaze unutar tih sveučilišta mogu unaprijediti struku, viziju i važnost umjetničkog područja.“

Postoji niz stvari, ističe prorektor Janjanin, koje vežu te institucije, i niz problema koje treba riješiti prvenstveno, putem zakona i pravilnika koji trebaju pomoći da sveučilišna tijela bolje funkcioniraju.

Franka Perković Gamulin, izv.prof.art., tek druga Dekanica u sedamdesetšestogodišnjoj povijesti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, rekla je kako je prethodni ministar bio prekratko na položaju te da od novog ministarstva očekuju da im pomogne oko nekih stvari koje već dugo čekaju.

„Primarni zajednički problemi su primjerice da Ministarstvo znanosti ne prepoznaje našu umjetničku nastavu i umjetničko – nastavnu produkciju. Uvijek je poteškoća financiranje naših umjetničkih produkcija, filmova, predstava, koji naši studenti proizvode kao produkt svoga rada odnosno ispita.“ – rekla je Franka Perković Gamulin Dekanica ADU-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.