Hrvatski radio

Radio Osijek

Dekanić o prometnoj nesreći u ranim jutarnjim satima Uskrsa, nižu se reakcije

19.04.2022.

14:51

Autor: Radio Osijek/TM

-

-

Foto: FB Damir Dekanić / -

Na Uskrs mediji su objavili vijest da je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te noći bio sudionik prometne nesreće koja se dogodila na županijskoj cesti između Andrijaševaca i Cerne, i to kao suvozač, što su potvrdili i iz Vukovarsko- srijemske županije. Pojedinosti nisu naveli, čekalo se izvješće policije, no kako ga nije bilo, reagirali su Mostovci, a na kraju priopćenjem i sam župan Dekanić.

"Točno je da je župan Dekanić sinoć sudjelovao u prometnoj nesreći kao suvozač. Župan se osjeća dobro, iako je još uvijek pod stresom zbog nesreće čiji je bio sudionikom", redom je medijima odgovarala Dekanićeva glasnogovornica Sonja Marinković, te je dometnula kako će o detaljima cijelog događaja javnost izvijestiti u utorak, prvog radnog dana nakon uskrsnih blagdana. 

Učinio je to na kraju sam župan Damir Dekanić. 

Zbog velikog zanimanja javnosti za prometnu nezgodu koja se dogodila u uskrsnoj noći osjećam se dužnim dati priopćenje.

Damir Dekanić

"U spomenutoj nezgodi sudjelovao sam kao suvozač u službenom automobilu Vukovarsko-srijemske županije, a kojim je na moju molbu upravljao K.B. Ulaskom u selo Cerna došlo je do gubitka kontrole nad vozilom, i ono je udarilo automobil koji je bio parkiran uz cestu. Putem sustava iz automobila pozvana je policija koja je napravila uviđaj i zapisnik”, piše župan.

Tom prilikom su vozač automobila i Dekanić testirani na prisutnost alkohola. „Kod vozača K.B. nije utvrđena prisutnost alkohola, dok je kod mene prisutnost alkohola bila 1,44 promila. Prilikom nezgode nastala je samo materijalna šteta. Vozilo koje je sudjelovalo u nezgodi nalazi se u ovlaštenom servisu kako bi se obavila procjena štete i njegov popravak. Spreman sam podmiriti sve oštećene strane u onoj mjeri u kojoj to ne učini osiguranje”, ističe u svom priopćenju Damir Dekanić.

„Iskoristio bih ovu priliku za duboku ispriku svima koji su u ovoj nezgodi pretrpjeli bilo kakvu materijalnu štetu ili su na bilo koji drugi način bili uznemireni na dan Uskrsa. Osjećam odgovornost za ovaj događaj, ali mi je žao što će jedan eksces zasjeniti ogroman trud i rad koji sa svojim timom ulažem u proteklih godinu dana u radu Županije. U tolikom broju aktivnosti i prijeđenih kilometara na žalost se dogode i ovakve stvari”, završava svoje priopćenje župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Most: "Sumnje javnosti pokazale su se istinite"

Nekoliko sati prije Dekanićevog priopćenja oglasila se predsjednica Kluba županijskih vijećnika Mosta u Vukovarsko - srijemskoj županiji Kristina Bakula, te je, kako ističe reagirala na okolnosti prometne nesreće župana Dekanića i sporost reakcije njegovog ureda i nadležne policije u obavještavanju javnosti. „Već se treći dan od javnosti skrivaju okolnosti o prometnoj nesreći koja je izazvana službenim autom župana. Župan kao predstavnik građana bi trebao biti najtransparentnija osoba u svome radu i djelovanju, a što se u ovome slučaju nije pokazalo. Svi smo svjesni kako župan ima sklonosti ka izazivanju prometnih nesreća i vožnji u alkoholiziranom stanju što je za svaku osudu, ali javnost i nas u Klubu Mosta, više od toga brine činjenica da se danima šuti o prometnoj nesreći umjesto da se odmah obavijestila javnost o jasnim okolnosti događaja”, piše Bakula i zaključuje: „Ovako se sumnje javnosti da se odugovlači zbog zataškavanja kako bi se inscenirala priča povoljnija za župana pokazuju istinitima.”

Domovinski pokret traži Dekanićevu ostavku

I u Domovinskom pokretu smatraju da je riječ o pokušaju zataškavanja prometne nezgode „recidivista Damira Dekanića” te traže njegovu ostavku na dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije.

„Župan Dekanić je po njegovom priznanju bio u autu i pod utjecajem alkohola od 1,44 promila ali pokušava zataškati nesreću, a po našim saznanjima od više svjedoka bio je sam u autu pa ispada da je uspješniji pronalazač od Rimca koji već pet godina pokušava napraviti autonomno vozilo bez vozača, a Damir Dekanić ga je već izmislio i vješto čuva patent za sebe. Dekanićeva stranka – HDZ, umjesto da najoštrije osudi ovakvo neodgovorno i opasno ponašanje, koje je prije svega kažnjivo zakonom, stječe se dojam da nepoznati netko, štiti župana-recidivista. Okolnosti koje su uslijedile nakon prometne nezgode za Uskrs ove godine idu u prilog našem zahtjevu, a cijeli je niz indicija koje sugeriraju da je i u najnovijem slučaju došlo do zataškavanja”, stoji u priopćenju predsjedništva podružnice Domovinskog pokreta Vukovarsko-srijemske županije.

Dvije neslužbene verzije događaja

Bez službenih podataka mediji su donijeli dvije verzije spomenute nesreće. Prema jednoj verziji Dekanić je bio suvozač u službenoj Škodi Superb, koja je u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, i koja mu je na raspolaganju 24 sata. Škodom je, prema toj verziji, upravljao Dekanićev prijatelj, koji nije zaposlen u Županiji i s njom nema nikakve veze. Dekanić ga je, naime, navodno zamolio da on vozi, jer je župan na druženju na kojem je bio malo popio, pa nije htio sjesti za upravljač vozila. No, kako se dogodila nesreća, nastali su novi problemi, jer javnosti treba objasniti kako je župan smio službeno vozilo dati na upravljanje neovlaštenoj osobi, pogotovo jer je u nesreći nastala materijalna šteta na imovini Županije, ali i na imovini vlasnika automobila.

Prema drugoj verziji, o kojoj se priča u kuloarima, automobilom je upravljao Dekanić, bio je sam, a nakon što je izletio s ceste, nazvao je svog rođaka koji živi u susjednom selu i koji je na mjesto nesreće došao prije policije i rekao da je on upravljao automobilom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.