Hrvatski radio

Radio Osijek

Dekarbonizacijom do boljeg rada motora i čistijeg okoliša

08.12.2021.

16:21

Autor: Hina

Prezentacija dekarbonizacije

Prezentacija dekarbonizacije

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

U organizaciji Europskog centra izvrsnosti potrošača (ECIP) kod osječkog pristaništa za kruzere prvi put je u Hrvatskoj predstavljen uređaj za dekarbonizaciju motora s unutarnjim izgaranjem.

Riječ je o najnovijoj neinvazivnoj francuskoj tehnologiji dekarbonizacije nakon koje se poboljšavaju performanse motora, znatno se smanjuju emisije čađi i štetnih plinova u atmosferu te se štedi na potrošnji goriva. Postupak čišćenja predstavljen je na motoru gradskog autobusa, komunalnog i policijskog vozila, poljoprivrednog stroja, kamiona, taxi vozila, ali i broda Ratne Mornarice “Šokadija” te riječnog broda za obilježavanje plovnog puta. Prezentacija je bila neobvezujuća, a na njoj su bili predstavnici gradskih i privatnih tvrtki koje se u svojem radu koriste mnogobrojnim motornim vozilima te predstavnici Fakulteta prometnih znanosti i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba.

Predsjednik ECIP-a Josip Kelemen objasnio je da je riječ o neinvazivnom postupku jer u motor plovila i vozila ne ulazi nikakav kemijski sadržaj štetan za motor ili okoliš, a uređaj je osmišljen i dizajniran tako da pruža iznimnu sigurnost u radu i pogodan je za sve dizelske, benzinske i plinske motore.

Proces dekarbonizacije motora traje od 60 do 90 minuta, nakon čega se sustav motora nagrižen ugljikovim ostatcima u cijelosti očisti. Metoda je prihvatljiva jer na motoru ne ostaju nikakvi tragovi, a destilirana voda se jednostavno nakon toga zamijeni i motor može raditi normalno kao i prije onečišćenja, rekao je Kelemen. Istaknuo je da je ta metoda već prihvaćena u 65 zemalja svijeta, a svake se godine u Europskoj uniji primijeni na 20-ak milijuna vozila. 

"Nakon postupka dekarbonizacije, motor radi tiše, vraća se na prve tvorničke karakteristike motora, povećava se energetska učinkovitost jer se povećava snaga motora te se smanjuje potrošnja goriva i do 10 posto. Ovisno o veličini motora, već nakon prve dekarbonizacije, primjerice kod plovila, potrošnja se smanjuje za pet do šest posto, a na osnovnim komunalnim dostavnim vozilima do 10 posto", rekao je Kelemen.

Na prezentaciji uređaja za dekarbonizaciju bio je i predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Vladimir Ham, koji je najavio da će gradska uprava razmotriti primjenu tog uređaja na svoje sustave. Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić rekao je da u sljedećem razdoblju treba nastojati da motori kojima se koriste budu ekonomski i ekološki maksimalno učinkoviti jer se tom metodom, istaknuo je, može postići zeleniji Osijek.

Organizatori prezentacije uređaja najavili su da im je sljedeća destinacija jug Hrvatske, gdje žele pokazati mogućnosti dekarbonizacije plovila, ponajprije u nautičkom turizmu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.