Hrvatski radio

Radio Osijek

Delicium Mundi, slatki mali festival

17.07.2022.

20:11

Autor: HRT

Delicium Mundi

Delicium Mundi

Foto: Željko Kovačević / HRT

Za čaroliju ne treba previše. Jedan mali grad, malo svjetla, malo glazbe i kap nektara... 

Festival vinskih i glazbenih užitaka završio je nastupom Zorice Kondže koju je Ilok vratio u prošlost.

„Nastupala sam tu u mladosti sa Stijenama. Mislila sam kud ćemo sad na put preko cijele Hrvatske, a onda su me ove starine oduševile. Ti dvorci utvrde...Valjda se moraš negdje maknuti da doživiš stvarnu ljepotu i vrijednosti naše povijesti. Tamo imamo Dioklecijanovu palaču pod nosom pa je ni ne pogledamo, ovdje je stvarno posebno. Dolje je sad šušur, turisti, vruće, a ovdje mir povjetarac, pjevaju ptice i u daljini se čuje tamburica, prekrasno.”, rekla je prije nastupa Zorica Kondža koja je na noge tijekom nastupa digla nekoliko stotina posjetitelja na tržnici u starom dijelu grada, okruženoj štandovima poznatih iločkih vinarki i vinara.

Iločka gradonačelnica Marina Budimir ističe kako će festival organizirati i dogodine,

„Sve je počelo kao prekogranični projekt i iako se drugdje ugasio mi ćemo ga i dalje njegovati. Vrijedno je imati još jedan događaj koji sljubljuje, ono po čemu je Ilok najpoznatiji, vino s glazbom i posebnim ozračjem koje nudi ovaj mali grad i kada u njemu nisu festivali. Drago mi je da su ga otkrili mladi i da su sve češća vjenčanja kod nas u Iloku.”, rekla je gradonačelnica Budimir.

Delicium Mundi, slast svijeta, ili slobodnije, najslasnije mjesto na svijetu, još od rimskih vremena, nije dakle, samo naziv festivala, već i mjesta koje kroz cijelu godinu očarava srce i nepce. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.