Hrvatski radio

Radio Osijek

Denis Ambruš, SDP-ov kandidat za župana "ispao" iz utrke

30.04.2021.

23:26

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Denis Ambruš, SDP-ov kandidat za župana "ispao" iz utrke

Denis Ambruš, SDP-ov kandidat za župana "ispao" iz utrke

Foto: - / -

Osječko-baranjsko izborno povjerenstvo objavilo je da je odbilo kao nepravovaljanu listu kandidata SDP-a za župana jer nije imala dovoljan broj potpisa, od 3897 bilo je 878 nevjerodostojnih. Kandidat je bio Denis Ambruš.

U Rješenju Izbornog povjerenstva, kojim je odbijen taj SDP-ov prijedlog kandidata za župana i zamjenika župana, navedeno je, uz ostalo, da je na listi bilo 3897 potpisa, a od utvrđenih 878 nevjerodostojnih, 458 imalo je dupli potpis, 237 neispravan OIB, 19 nepotpunih podataka, a sedam potpisnika ne postoji u registru birača.
SDP-ova lista nema dovoljan broj potpisa birača jer je u jedinicama lokalne samouprave s više od 300 tisuća stanovnika do 500 tisuća stanovnika za župana potrebno potrebno 3200 potpisa. Nakon eliminacije nevjerodostojnih Denisu Ambrušu 3019 važećih potpisa nije bilo dovoljno za nastavak utrke za osječko-baranjskog župana.
Osječko-baranjski SDP, čiji je donedavni predsjednik Domagoj Hajduković u ponedjeljak podnio ostavku na tu dužnost, predao je listu za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije.
Damir Tomić, kojeg je Glavni odbor imenovao za povjerenika stranke u Osječko-baranjskoj županiji, večeras je Hini rekao kako je tu dužnost preuzeo samo dva dana prije predaje potpisa i da nedostaje 181 potpis za kandidaturu za župana. "Bili su kratki rokovi da nešto poduzmem, a pokazalo se da je kod prikupljenih potpisa bilo i nečitkih potpisa kao i pogrešnih OIB-a. Skupili smo toliko koliko smo skupili", rekao je Tomić. Poručio je kako nije bilo suradnje između gradske i županijske organizacije, kako su se tenzije u toj županiji u SDP-u povećale nakon parlamentarnih izbora kada se u Petoj izbornoj jedinici osvojili samo tri mandata i kako se do danas situacija nije stabilizirala. Kako piše Večernji list, iako Tomić ne želi tražiti krivca za ovaj veliki propust izvori iz vrha stranke kažu kako je sada puno jasnije zbog čega je Domagoj Hajduković podnio ostavku na mjesto šefa županijske organizacije. “Jer je jasno da nije napravio ništa što je trebao i morao,” zaključak je koji se iščitava iz izjave samog predsjednika SDP-a Peđe Grbina. On smatra kako je sad potpuno jasno da je odluka o raspuštanju organizacije u Osječko-baranjskoj županiji bila opravdana i nužna. "Usprkos svim naporima u posljednjih nekoliko dana, nismo uspjeli kompenzirati činjenicu da se županijska organizacija nije adekvatno pripremila za ove lokalne izbore", rekao je Grbin i poručio kako je "potpuno jasno da nam nakon lokalnih izbora predstoji velik posao jačanja SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.