Hrvatski radio

Radio Osijek

Denis Škugor: "Ovo je posao koji se ne može naplatiti"

17.01.2021.

12:26

Autor: Davor Lončarić

Denis Škugor

Denis Škugor

Foto: - / -

Osječki poduzetnik i građevinski inženjer Denis Škugor uključio se volonterski u posao pregleda u potresu oštećenih objekata na Banovini. Od 4. siječnja neumorno obilazi razoreno područje i procjenjuje objekte koje vlasnici tek nakon pregleda smiju koristiti za stanovanje.

Osječanin Denis Škugor vlasnik je građevinske tvrtke, inače i predsjednik Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića. Kada je vidio razmjere šteta na Banovini i ogromne probleme koje stanovništvo tamo ima, odlučio se odazvati pozivu Hrvatske komore inženjera građevinarstva i poći kao volonter raditi kao statičar na potresom ugroženom području.

U javljanju u program Radio Osijeka Denis Škugor je izjavio kako nije ni trenutka razmišljao o odlasku na Banovinu i sudjelovanju u pomoći građanima čije su kuće i stanovi pretrpjeli oštećenja. Osigurao si je smještaj i stavio na raspolaganje Stožeru civilne zaštite te svakodnevno nakon redovitih jutarnjih sastanaka obilazi sela u okolici Petrinje i procjenjuje oštećenja na stambenim objektima. Ističe kako je vidio iznimno opasne građevine koje nisu za korištenje i stanovanje, no zadovoljan je jer je ipak do sada polovica objekata koje je pregledao dobila zelenu naljepnicu. "Tamo nismo samo stručnjaci i statičari, nego često i psiholozi. Susrećemo ljude koji čekaju pregled statičara bez kojega nema ulaska u oštećene objekte, slušamo njihove tužne priče, ali smo bezgranično sretni kada nam se zahvale na odrađenom poslu i podijele s nama svoju muku i probleme", rekao nam je Denis Škugor. 

Inače, na području Banovine prijavljeno je 45 tisuća oštećenih objekata i do sada je oko 20 tisuća pregledano. Uslijedit će i pregledi gospodarskih objekata, koji su također oštećeni. Škugor nam je rekao kako su najveći problem na potresom pogođenim područjima dimnjaci koji su često nestručno sagrađeni, a u potresu su prouzročili najveće štete na kućama. Iznimno hladno vrijeme i snijeg otežavaju mu posao, stalne su i prijetnje od ozljeda u oštećenim objektima, no statičari neumorno rade kako bi što prije imali podatke o potrebama za obnovom i kako i ljudi čije su kuće sigurne što prije napustili kontejnere i montažne kućice. 

Poslušajte i razgovor s Denisom Škugorom iz današnje emisije "Dobar dan" Radio Osijeka. 

Denis Škugor, statičar (web)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.