Hrvatski radio

Radio Osijek

Deset godina, deset metara,deseti rad...

19.10.2017.

21:38

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradske galerije Osijek počinju jesenski ciklus izložbi, a do 5. studenoga u Galeriji Waldinger može se vidjeti izložba “josip Kaniža: 8971”. Riječ je o radu koji je nastajao kroz više godina i koji je istovremeno umjetničko djelo za sebe, ali i interaktivan rad koji se upotpunjuje zvukom i pokretom

Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti:

"Riječ je o deset metara dugom radu koji je nastajao više godina. Autor ga je počeo stvarati dan nakon što je Hrvatska ulazila u Europsku uniju, od 2013. Svaki segment rada pripada vremenu i to je odraz umjetničkog vrednovanja kroz četiri godine. Bilježi i stanja autora. Nije to uvijek bila smirena, niti jednako nervozna ruka, s druge strane priroda je grafita da reflektira, tako da približavanjem radu postajemo dio rada. Zvuk je dodatak koji označava uporno i mukotrpno povlačenje poteza grafitom"

Josip Kaniža, autor: 

"Ovo je procesualni rad nastao grafitnom olovkom 6 B i on je dio ciklusa 8971, odnosno serije radova. Ovome je prethodilo 9 radova. Iste role papira, iste gramaže. Ja ih tretiram kao arhive vremena. Taj početak kao da nikad nije bio, kao da je samo kraj, kao rođenje, odrastanje i sve te ostale stvari. Sjećamo se sada, a prije dvije, tri, četri godine se ne sjećamo, no u ovom radu se može vidjeti što se događalo tijekom vremena."  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.