Hrvatski radio

Radio Osijek

Deset godina udruge Crveni nosovi klaunovidoktori

25.02.2020.

12:34

Autor: Stjepan Filipović

Foto: crveninosovi.hr

Foto: crveninosovi.hr

Foto: - / -

Misija Crvenih nosova klaunovadoktora je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Prije deset godina, vjerujući kako smijeh ima terapeutski učinak, klaunovske su cipele po prvi put kročile u bolnički hodnik KBC-a Zagreb i tada je počela njihova misija donošenja radosti djeci na bolničke odjele. Crvene nosove gradili su malim koracima iz dana u dan, s četiri klauna, u jednoj bolnici i jednom vizitom mjesečno, ali s puno entuzijazma. Danas redovito posjećuju djecu u 14 bolnica u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Rijeci, Zadru i Splitu. Pored toga, budući da su se tijekom godina nebrojeno puta uvjerili u dobrobiti smijeha za oboljele, radost danas dijelie i sa starijim i nemoćnim osobama u 5 domova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U deset godina aktivnog rada donijeli su radost i osmijehe na lica više od 160.000 djece i starijih ljudi.
Klaunovidoktori su umjetnici, posebno educirani za rad s bolesnom djecom, starijim i nemoćnim osobama te s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Nisu liječnici, ali nisu ni volonteri jer rad u specifičnim uvjetima i u redovno radno vrijeme zahtjeva potpunu predanost, edukaciju i rad na sebi. Da bi netko postao klaundoktor mora proći audiciju koja se prema potrebama organizira u gradovima u kojima Crveni nosovi djeluju. Kad se odaberu kandidati za klaunovedoktore, njihova edukacija nikada ne prestaje.  Klaundoktorski poziv više je od posla i više je od hobija. Njihova je misija i u najtežoj situaciji pronaći iskricu sreće i razlog za osmijeh te ga dijeliti s onima koji su u potrebi za radošću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.