Hrvatski radio

Radio Osijek

Deset koraka do male fotonaponske elektrane

10.05.2022.

22:15

Autor: Ana Mitar/Radio Osijek

Vjeran Piršić, predavanje

Vjeran Piršić, predavanje

Foto: Ana Mitar / HRT Radio Osijek

Zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba i DKolektiv - organizacija za društveni razvoj organizirali su predstavljanje publikacije i diskusiju "10 koraka do male fotonaponske elektrane". Predavanje je u Staroj pekari održao Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner.

Njemačka Zaklada Friedrich Ebert i udruga Eko-Kvarner izdali su publikaciju pod nazivom "Moja energija, moja sloboda" u kojoj je u deset koraka opisan proces postavljanja male fotonaponske elektrane. Autor publikacije, Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner, predstavio je svoja iskustva kao građanin i pokretač energetske zadruge Krk. Istaknuo je kako građani uz malo dobre volje mogu postati energetski neovisni i kako to nije složen proces kakvim se često predstavlja u javnosti. "Važno je dobro informiranje i promjena građanske svijesti te poticati ljude da umanje negativne učinke koje donosi potrošačko društvo", izjavio je Piršić obraćajući se okupljenim građanima. Govorio je o svom osobnom iskustvu postavljanja solarnih panela, količini energije koja je potrebna njegovom domaćinstvu, cijenama ugradnje, potrebnoj dokumentaciji, odnosima s HEP-om i uštedama koje se dugoročno mogu ostvariti nakon ulaganja u vlastitu proizvodnju električne energije.

Više o toj temi poslušajte u prilogu. 

Izjava Vjerana Piršića

Fotonaponske elektrane Osijek

Fotonaponske elektrane Osijek

Foto: Ana Mitar / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.