Hrvatski radio

Radio Osijek

Deset tona duhanske melase sakrio ispod kukuruznih oklasaka rasutih po cijeloj prikolici

31.01.2022.

15:56

Autor: Radio Osijek

Zaplijenjena duhanska melasa

Zaplijenjena duhanska melasa

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

U teretnom vozilu srbijanskih registracijskih oznaka koje je s graničnog prijelaza Ilok, upućen na detaljan pregled na granični prijelaz Bajakovo pronađeno je više od deset tona duhanske melase. Krijumčarena roba otkrivena je uz uporabu najsuvremenije tehnologije i službenog psa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda, a o pojedinostima zaplijene više je bilo riječi na konferenciji za novinare.

Zaplijenjena roba (10080 kilograma duhanske melase, koja se koristi za pušenje u vodenim lulama - nargilama) bila je skrivena u kukuruzni oklasak za loženje, što je i bilo navedeno na carinskoj deklaraciji. 

Prva nam je misija sprječavati krijumčarenje duhana. U posljednje vrijeme imamo značajne zapljene na tržnicama i sajmovima. Lani su carinski, u suradnji s policijskim službenicima, zaplijenili 75 tona duhana i 20 milijuna cigareta. Država je tim krijumčarenjem uskraćena za 250 milijuna kuna kroz troškove i PDV.

Mario Demirović, predstojnik Carinske uprave

"U noćnim satima 29. siječnja 2022. na teretnom ulazu graničnog prijelaza Ilok za ulaz u RH prijavljena je roba prevožena u teretnom vozilu i poluprikolici, prijevoznika i registarskih oznaka Republike Srbije, kojim je upravljao 44-godišnji državljanin Republike Srbije. Carinskom deklaracijom prijavljen je uvoz iz Republike Srbije robe - kukuruzni oklasak za loženje u količini 1 kolete (rasuto), bruto težine 24 tone. Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Vukovar izdvojili su kamion za detaljan pregled te su uvidom u prevoženu robu utvrdili da je u rasutom stanju te da nije moguće izvršiti pregled robe na GP Ilok. Stoga su kamion i poluprikolica prevezeni na GP Bajakovo da bi se izvršio rendgenski pregled robe. RTG pregledom ispod prijavljenog kukuruznog oklaska uočeni su oblici koji nisu odgovarali opisu robe. Nakon toga izvršen je pregled pošiljke sa službenim psom za detekciju duhana i duhanskih proizvoda koji je pozitivno reagirao. Zbog sumnje u krijumčarenje duhanskih proizvoda pristupilo se detaljnom pregledu robe na način da je istovaren kukuruzni oklasak ispod kojeg su otkrivene skrivene 24 palete s kartonskim kutijama u kojima se nalazilo ukupno 10080 kg duhanske melase za vodene lule raznih vrsta (22 vrste)", opisao je postupak predstojnik Carinske uprave Mario Demirović na konferenciji za novinare na graničnom prijelazu Bajakovo. Dometnuo je kako je to još jedan od niza uspjeha korištenja najsuvremenije tehnologije i RTG uređaja kojeg je Carinska uprava nabavila koristeći bespovratna sredstva iz fondova Europske unije - Programa HERCULE III 2014-2020, čija je vrijednost 14 milijuna kuna. 

Protiv vozača kamiona podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, dok su teretno vozilo i poluprikolica oduzeti, kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga koji iznosi više od 8,5 milijuna kuna, naveo je Demirović.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su da je nakon obavljenih istražnih radnji carinskih službenika, vozač teretnog vozila uhićen, rješenjem istražnog suca određen mu je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te je prevezen u osječki zatvor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.