Hrvatski radio

Radio Osijek

Desetorica vinskih savjetnika do titule došli edukacijom u Bordeauxu

25.08.2021.

10:28

Autor: Radio Osijek

Foto: Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

Foto: Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

Foto: - / -

Deset nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku i mentora kod poslodavaca boravili su 10 tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu. Na jednoj od najjačih akademija u Francuskoj iz domene sommelierstva stekli su status vinskog savjetnika.

Nastavnici ugostiteljskog posluživanja RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Robertino Marinjak, Ivica Brtan i Albin Smiljan, nastavnik stručno - teorijskih sadržaja poljoprivrede iz partnerske Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova kao i mentori kod poslodavaca: Dražen Paradžik – Hotel Osijek, Zoran Vorkapić – Hrvatske šume, UŠP Osijek, Branimir Turk – Vina Antunović, David Hrkač – Hotel Sheraton, Dalibor Vukašinović – Čingi Lingi čarda i Mirko Prijić – Restoran Crna Svinja apsolvirali su 11 modula iz različitih područja poput vinogradarstva i enologije, tehnike kušanja i organoleptiku, francuska vinogorja, svjetska vinogorja, alkoholna i druga pića, posluživanje, vinsku industriju i zakonodavstvo, marketing u vinskoj djelatnosti, tehnike marketinga, vinski turizam i događanja te predmetnu nastavu. Osim teorijskog dijela koji se odvijao u suvremeno opremljenim prostorima akademije edukacija je uključivala i praktični dio na terenu i to u okviru obilazaka vinarija, podruma, vinograda, vinoteka i muzeja u regiji. Predavanja su se održavala svakoga dana od 9-17 sato isključivo na engleskom jeziku, a predavači su bili renomirani vinolozi, vrhunski sommelieri, marketinški stručnjaci te stručnjaci iz područja vinskog turizma.
Polaznici su obišli Bordeaux uključujući i dane otvorenih vinskih podruma. Posjetili su niz francuskih chateaua – od kojih ih se najviše dojmio Chateau Kirwan, apelacija Margaux u Medocu gdje su kušali vino iz 1979. godine, koje im je ujedno i najbolje vino koje su probali.

S položenim pismenim ispitima i usmenim ispitom na engleskom jeziku nastavnici i mentori stječu titulu wine consultant/conseiller en sommellerie/vinski savjetnik - zvanje priznato i prepoznato u cijelom svijetu.
„Ovo iskustvo nam je približilo tematiku, imali smo priliku implementirati teoriju, vidjeti proces proizvodnje - od zemljišta, proizvodnje i čuvanja vina, kao i prodaju i stavljanje u širu potrošnju. Rukovodeći se njihovim primjerom i mi možemo organizirati posjete našim vinarijama, educirati učenike kroz terensku nastavu, približiti im proces proizvodnje prerade grožđa u vino, da osjete i okuse što je vino i kako nastaje vino,“ ističu nastavnici iz strukovnih škola o mogućnosti implementiranja usvojenog znanja u svakodnevnom radu u školi.
Nastavnici i mentori kod poslodavaca iz Slavonije prva su generacija koja je stekla ovakvu vrstu naobrazbe na prestižnoj francuskoj akademiji iz područja sommelierstva. Svaki od polaznika prošao je prethodne kvalifikacije za školovanje na Akademiji – od visoke razine znanja engleskog jezika, stručnih kompetencija i poslovnog iskustva. Njihova želja je nastaviti raditi s hrvatskim vinima, kao i vinima zemlja u regiji poput Mađarske, Italije, Srbije i Makedonije.
Njihovo je usavršavanje dio projekta VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006) - uspostava regionalnog centra kompetentnosti. Svoje znanje prenosit će u okviru tog Regionalnog centra kompetentnosti nastavnicima struke, učenicima, kao i ostalim dionicima iz područja posluživanja, vinarstva i vinogradarstva u okviru edukacija koje će organizirati centar.
(Tekst: Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek)

Foto: Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

Foto: Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.