Hrvatski radio

Radio Osijek

DESNO traži korjenite promjene u političkom sustavu

05.06.2016.

15:07

Autor: Radio Osijek / IF

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nove parlamentarne izbore, uvođenje polupredsjedničkog sustava i provođenje lustracije, zatražio je Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO na I. Programskoj konvenciji održanoj u osječkom HNK-u pred više od 400 izaslanika.

Situacija u Hrvatskoj je tragikomična, a uzroci su takvog stanja potrošenost političkog sustava kao i nedostatak sposobnog vodstva među hrvatskim političarima, ocijenio je predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove Anto Đapić na programskoj konvenciji koja je u Osijeku okupila više od 400 izaslanika iz Hrvatske i iseljeništva.
DESNO traži korjenite promjene u političkom sustavu, nove parlamentarne izbore, uvođenje polupredsjedničkog sustava i provođenje lustracije, ističe Đapić.
Smatraju da su novi izbori najbolja opcija, i to što je moguće prije. Ako se većina može presložiti da se neke reforme provedu do kraja, neka se to i učini, ali bez "ideološke i svjetonazorske tvrđave" u Vladi i Saboru nema ni reformi, Kako govoriti o reformama, napominje Đapić, kada u prvih šest mjeseci ove Vlade nije provedena niti prva reforma, a to je smjena kadrova.
Hrvatska nema vođe, nema ljude koji su, posebice posljednjih deset godina, bili spremni vući poteze koji ne bi bili popularni u javnosti, ali bi bili odgovorni prema hrvatskom društvu, rekao je Đapić te dodao kako je upravo nedostatak vodstva poguban i za hrvatsko gospodarstvo. Danas izgleda kao da mi nešto odlučujemo o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj, a sve naše gospodarske i financijske mjere isključivo se diktiraju iz centara izvan Hrvatske.

Pred više od 400 izaslanika iz Hrvatske i iseljeništva i uz nazočnost gostiju iz HDZ-a, HDSSB-a, HSP-a AS i HSP-a BiH te brojnih ratnih zapovjednika HOS-a o povijesti nastanka i radu stranke DESNO govorio je dopredsjednik Vedran Novokmet. Pritom je posebno naglasio pravaško izvorište stranke te njeno nastajanje i transformiranje iz Nezavisne liste  Ante Đapića u DESNO, odnosno iz lokalne u nacionalnu stranku.

Dopredsjednik Damir Petkov je na kraju konvencije predstavio “Deklaraciju o temeljnim načelima obnove hrvatskog društva” koja sadrži 10 poglavlja ideološke i svjetonazorske naravi. U njima se ističe vjera kao temelj hrvatskog društva, protivljenje ulasku Srbije u EU, amnestija hrvatskih branitelja, provođenje lustracije, izmjena izbornog zakona o izboru manjinskih zastupnika u Hrvatski sabor, omogućavanje registracije Hrvatske pravoslavne crkve, konačno utvrđivanje gospodarskog modela, tvrdu imigrantsku politiku kao i druga politička, gospodarska i socijalna  pitanja, navodi se u priopćenju.

S I. Programske konvencije upućen je poziv srodnim strankama, udrugama i pojedincima na suradnju u korist hrvatske države i hrvatske nacije. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.