Hrvatski radio

Radio Osijek

Destigmatizirati Alzheimerovu bolest

21.09.2016.

14:20

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježen i u Osijeku. U OBŽ ima oko 7.000, a u Hrvatskoj 86.000 oboljelih, a nema hospicij. Skup "Alzheimerov Cafe" upozorava na probleme oboljelih i njihovih obitelji

Od ukupno oboljelih od Alzheimerove bolesti čak 2/3 čine žene, koje dvostruko više pogađa demencija, jer su često i njegovateljice- rečeno je na skupu u Osijeku. Na žalost, zbog takve politike te, prije svega, zbog nedostatka novca, ne postoji hospicij koji je toliko potreban, kao i dnevni centri ili jedinice u već postojećim domovima umirovljenika. Prema riječima predsjednice županijskog Povjerenstva za ravnoprvanost spolova i Udruge Memoria, koja djeluje kao podružnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Silvije Dološić, oboljeli od ove bolesti  proživljavaju tešku diskriminaciju jer im nije, osim što su stigmatizirani i neželjeni, priznat status invalidne osobe, a oni trebaju 24- satnu skrb. Zabrinjava i podatak da je dobna granica oboljelih pomaknuta sa 65 na 50 godina. Lijeka za ovu bolest nema, samo se može ublažiti i usporiti, gubitak mentalnih i psihičkih sposobnosti je progresivan, pa je rano otkrivanje od velikog značaja. Dr.med.spec. Tomislav Pavlović ističe kako je važno reagirati i na prve promjene ponašanja kako bi se pomoglo oboljelom i kako bi se njegova obitelj pripremila na ono što ih čeka u skrbi za njega. Treba ih prilagoditi  svakodnevnom životu i integrirati u društvo prema sposobnostima koje su im ostale.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.