Hrvatski radio

Radio Osijek

DigitalGo

23.02.2023.

13:14

Autor: HRT / Radio Osijek

DigitalGo

DigitalGo

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U Muzeju Slavonije otvorena je informativna izložba i diskusija povodom međunarodnog projekta DigitalGo financiranog iz programa Erasmus Plus. Ovim projektom želi se potaknuti starije osobe diljem europskih ruralnih regija da usvoje digitalne vještine kako bi na taj način bili uključeni u globalnu digitalnu tranziciju. To je učinjeno pomoću programa za digitalno učenje koji je prilagođen odraslim osobama s niskom prethodnom digitalnom pismenošću. 

Digitalna tranzicija, osim poboljšanja infrastrukture, podrazumijeva i osvrt na socijalno stanje Europljana. Stanovništvo Europske unije, bez obzira na dob, spol, prebivalište ili stupanj obrazovanja sudjeluje u digitalnoj tranziciji.

Starije osobe, posebice osobe koje žive u ruralnim područjima, nekako su izostavljene u tom zajedničkom procesu. Starijima je često uskraćeni pristup digitalnoj obuci, a ponekad i bilo kojoj drugoj vrsti obrazovanja. Ovim se projektom poboljšao pristup digitalnoj tranziciji ove društvene skupine, istovremeno vrednujući njihovu veliku ljubav i posvećenost očuvanju kulturne baštine njihova zavičaja.

Iako se pristup internetu u područjima niske gustoće naseljenosti znatno poboljšao u posljednjih nekoliko godina, još uvijek postoji značajna razlika u digitalnim vještinama starije populacije. Zajedno s ostalim teškim posljedicama pandemije koronavirusa i fizičkom izoliranosti starijih osoba, digitalna tranzicija koja je naglo uslijedila, zahtijevala je aktivnosti i znanja koja su u mnogim slučajevima nadmašila stvarne sposobnosti ove skupine. Tako su mnogi od njih patili od socijalne isključenosti i nedostatka pristupa virtualnim uslugama vezanim uz administraciju, zdravstvo ili e-trgovinu. Za osobe koje žive na selu, te su posljedice bile još izraženije. Istovremeno, svjedoci smo da starije osobe u ruralnim zajednicama, poput živih rizničara, čuvaju baštinu. Stoga je cilj ovog projekta stanovnicima ruralnih područja istovremeno pružiti i temeljnu digitalnu obuku, ali i mogućnost da prikažu svoje nasljeđe.

Galerija
DigitalGo, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
DigitalGo, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

Voditeljica projektnih aktivnosti u Muzeju, Jesenka Ricl.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.