Hrvatski radio

Radio Osijek

Digitalizacija i zelena tranzicija su budućnost

09.06.2022.

14:23

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac

Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Digitalizacija i zelena tranzicija sve su aktualnije teme na koje je i Europska komisija stavila naglasak u novom proračunskom razdoblju. U Hrvatskoj samo 15% poslovnih subjekata koristi zelenu tehnologiju, a kako bi se to promijenilo u Agenciji za održivi razvoj Općine Antunovac održana je konferencija o neiskorištenim potencijalima.

Pozitivnih primjere digitalizacije i zelene tranzicije među gospodarstvenicima u Hrvatskoj ima, ali nedovoljno. Neki od njih svoja su iskustva prenijeli na konferenciji "Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?". Primjere poslovanja prenijeli su: direktorica Saponije Osijek Tihana Kostenko, Članica uprave Apsolona Mirjana Samardžić Novoselec, direktor Olimpias Grupe (Benetton) Nicola Marini, direktor tvrtke Kanaan d.o.o. Zvonko Popović i Mario Salai direktor tvrtke PlantOn. Dio planiranih aktivnosti na zelenoj tranziciji tvrtka Kanaan već je realizirala, a sljedeći je korak robotizacija: "Odradili smo možda najviše na poljoprivredi. Uzeli smo konzultantsku tvrtku koja nam je prodala softver kojim sada puno lakše kontroliramo stanje na poljima. Nova oprema koju smo kupili puno manje troši resurse, kako ljudske tako i energetske. Investirali smo gotovo 10 milijuna eura u robotizaciju što možda i nije najpopularnije, a cilj nam je u iduće dvije godine robotizirati sve pogone koje je moguće. Razlog je što nema dovoljno radne snage, a rad postaje sve skuplji i kvaliteta opada. Moram reći da je jedino što se isplati za budućnost je kupnja vrhunske tehnologije i imati adekvatne ljude koji će to pratiti", rekao je direktor tvrtke Zvonko Popović. Uz nedostatak radnika javlja se i sve veći nedostatak prostora, a tvrtka PlantOn omogućuje stanarima gradskih višekatnica da putem aplikacije njeguju svoj udaljeni vrt. Direktor Mario Salai: "Bilo tko može ući u naš sustav, prijaviti se, dobije 40 kvadrata svoje parcele i na njemu se obrađuje ono što kupac želi. Iznenađuje možda što je među sadašnjim korisnicima najviše OPG-ova i tvrtki koje žele za sebe ili svoje zaposlenike proizvoditi ekološko i zdravo voće i povrće", rekao je Salai.


Uz iskustva iz prakse zainteresiranim gospodarstvenicima ponuđene su i informacije o mogućem povlačenju EU sredstava o čemu je, među ostalima, govorila predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena Ivana Radić: "Ovo je fantastična tema za Slavoniju, ali i općenito za Hrvatsku jer će jako puno sredstava biti na raspolaganju. Digitalizacija i zelena tranzicija je nešto što nas čeka u budućnosti i bez čega ne možemo. Na to ne mogu zatvarati oči ni veliki ni mali poduzetnici jer bez toga neće biti konkurentni i to je nešto što će morati uvesti", rekla je Radić, a voditelj Centra za poduzetništvo Osijek Milan Peterka dodao kako će uz natječaje iz nacionalnog plana za oporavak i otpornost, za digitalizaciju i zelenu tranziciju sredstva biti moguće povući iz višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije 2021. - 2027. za što natječaji kreću krajem ove godine, a na raspolaganju će biti čak 7 milijardi kuna. Konferenciju su organizirali Međunarodna mreža poslovnih žena i HUP Regionalni ured u Osijeku.

Ivan Sarić i Ivana Radić

Zvonko Popović i Mario Salai

Galerija
Konferencija "Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?“, Foto: Radio Osijek/KI/HRT
Konferencija "Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?“, Foto: Radio Osijek/KI/HRTKonferencija "Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?“, Foto: Radio Osijek/KI/HRTKonferencija "Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?“, Foto: Radio Osijek/KI/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.