Hrvatski radio

Radio Osijek

Dijabetičari si više ne mogu priuštiti lijekove

23.01.2021.

12:03

Autor: Željko Kovačević

Dijabetičari si više ne mogu priuštiti lijekove

Dijabetičari si više ne mogu priuštiti lijekove

Foto: - / -

Svjetske procjene govore da 463 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih ni ne zna da ima razvijene simptome bolesti. Među nešto više od 4 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba mlađa je od 60 godina.

U Europi od šećerne bolesti boluje 59 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina. Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2019. bilo više od 300 tisuća, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 5.4% u 2018. godini. 

Pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 pred kraj godine doživjeli su neugodno iznenađenje kada su odlaskom u ljekarnu doznali da su pojedini lijekovi te inzulini poskupjeli i do 100%.

„Nije sad samo zadnje poskupljenje lijekova. Dijabetičari doživotno koriste lijek. Mi smo posebno rizična skupina ljudi. Dijabetes nije samo jedna bolest nego ju prati niz popratnih bolesti. Stradavaju srce, bubrezi, oči. Većina dijabetičara su umirovljenici s malim mirovinama i ovo poskupljenje bi ih moglo doslovno dotući!”, rekao je u programu Radio Osijeka Ivan Klanac, predsjedniku Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek, koji je i sam korisnik brojnih lijekova, a među njima i onih koji su poskupjeli.

Samo u Osječko-baranjskoj županiji ima ih približno 30 tisuća dijabetičara. Brijni od njih više si ne mogu priuštiti poskupljenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.