Hrvatski radio

Radio Osijek

Dijanić: Treba razlikovati simptome alergije i Covida

03.03.2021.

11:44

Autor: Davor Lončarić

Tomislav Dijanić, foto: Ana Mitar/HRT

Tomislav Dijanić, foto: Ana Mitar/HRT

Foto: - / -

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Tomislav Dijanić danas je upozorio na pojave prvih alergijskih reakcija na biljke koje cvatu i činjenicu da treba razlikovati te simptome od simptoma koje izaziva koronavirus.

Već je u siječnju počela sezona novih alergijskih reakcija na biljke u našem okruženju, trenutačno već dva tjedna traje cvatnja čempresa i johe, a prvo je cvjetala lijeska, istaknuo je epidemiolog Tomislav Dijanić. Rekao je kako valja razlikovati simptome alergija od onih koje izaziva koornavirus. Bolest izazvana covidom-19 je zarazna virusna bolest koja ima brojne simptome, od suhog kašlja, kihanja, otežanog disanja do povišene tjelesne temperature, gubitka osjeta okusa i mirisa do probavnih tegoba. Za razliku od toga alergijske reakcije uglavnom podrazumijevaju kihanje, kašljanje, suzenje očiju i slične simptome. 

Poslušajte javljanje Ane Mitar u emisiju Dobar dan urednika Samira Klasičeka. 

Javljanje Tomislav DIjanić i Ana Mitar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.