Hrvatski radio

Radio Osijek

Dinamičan, ali i zahtjevan i opasan posao

20.06.2022.

13:55

Autor: HRT Radio Osijek

Dan otvorenih vrata PU Osječko-baranjske

Dan otvorenih vrata PU Osječko-baranjske

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Simulacija mjesta događaja kaznenog djela, izrada foto-robota i demonstracija pronalaska droge sa službenim psom samo su neke od aktivnosti policije koje su tijekom prijepodneva predstavljene na Trgu Vatroslava Lisinskog gdje je održan Dan otvorenih vrata Policijske uprave Osječko-baranjske i Policijske akademije. 

Preko pokaznih vježbi i poligona predstavljene su aktivnosti kojima se bave sve postrojbe i jedinice i to kako bi se povećala zainteresiranost kod građana za policijsko zanimanje. Trenutačno je u tijeku natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, a kojim se planira upis čak 480 polaznika „Natječaj se odnosi na one do 28 godina starosti, a mi danas predstavljamo sve rodove policije, od krim i granične policije do specijalne jedinice interventne policije. Svoje aktivnosti predstavit će i prometna policija i protueksplozijski odjel tako da naši građani, odnosno potencijalni kandidati, mogu vidjeti kako to sve izgleda” kaže načelnik PU Osječko-baranjske Ladislav Bece, ali i dodaje da, iako je poziv upućen svim zainteresiranima, policajac ipak ne može biti bilo tko „Policajac nije samo zanimanje već je to i način življenja. Biti policajac znači biti uzoran građanin, jer nam je bitno ne samo kako se netko ponaša u službi, već i van nje. Ta osoba mora biti primjer i ne može si dopustiti neke stvari koje si drugi možda mogu”.  

Dinamičnost i rad s ljudima je ono što je ovome poslu privuklo Marka Jelkića djelatnika postrojbe specijalne policije Osijek. Međutim, kako kaže, ne treba smetnuti s uma i kako se radi o zahtjevnom, a ponekad i opasnom zanimanju „Pogotovo su u opisu mog posla najzahtjevniji poslovi policije. Bude tu svega. I talačkih kriza i prijetnji oružjem, ali sve je to dio posla koji se mora odraditi” kaže Jelkić. 

Galerija
Predstavile su se sve postrojbe i jedinice, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek
Na sedam štandova predstavljena je policijska oprema i tehnike, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekNa sedam štandova predstavljena je policijska oprema i tehnike, Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio OsijekOdržana je i prezentacija "Schengen busa" i vozila za nadzor granice "Polaris", Foto: Vlatko Franjin/HRT Radio Osijek

Natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka otvoren je do 15. kolovoza, a sve informacije mogu se pronaći na internet stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijske uprave Osječko baranjske. Također, uskoro bi trebao biti raspisan i natječaj za upis u treći razred Policijske škole „Josip Jović” gdje se pozivaju svi zainteresirani koji su mlađi od 19 godina da se prijave.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.